Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-πληρώματα
άλλες ομάδες
βαθμολογία
ιερά τέρατα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / WRC  / Νέα  / Aρθρο

Ανατροπές για το 2004 4/9/2003 1:38 μμ

Το πρόγραμμα των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι του 2004, αλλά και οι «ανατρεπτικές» αλλαγές στον τρόπο αναγνωρίσεων και βαθμολογίας των κατασκευαστών, οριστικοποιούνται τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς μέχρι της 8 Σεπτεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, μέσω fax, των μελών του παγκοσμίου συμβουλίου της FIA.

Με επιστολή του προς τα μέλη του παγκόσμιου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA, ο πρόεδρος της, Max Mosley και ο πρόεδρος της επιτροπής του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι, Shekhar Mehta, ζητούν την υπογραφή τους για τη λήψη των μέτρων που προτείνουν για το WRC του 2004.

Στη λήψη αυτών των μέτρων οδήγησε η απόφαση της επιτροπής για αύξηση του αριθμού των αγώνων του WRC από 14 σε 16, που θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
  
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΙ (WRC) 2004
Ημερομηνία
Αγώνας
23-25 ΙανουαρίουΡάλι Μόντε Κάρλο
6-8 ΦεβρουαρίουΡάλι Σουηδίας
12-14 ΜαρτίουΡάλι Μεξικό
30 Απριλίου - 2 ΜαϊουΡάλι Αργεντινής
14-16 ΜαίουΡάλι Κύπρου
28-30 ΜαίουΡάλι Ακρόπολις
25-27 ΙουνίουΡάλι Τουρκίας
16-18 ΙουλίουΡάλι Νέας Ζηλανδίας
6-8 ΑυγούστουΡάλι Φινλανδίας
20-22 ΑυγούστουΡάλι Γερμανίας
3-5 ΣεπτεμβρίουΡάλι Ιαπωνίας
17-19 ΣεπτεμβρίουΡάλι Μεγ. Βρετανίας
1-3 ΟκτωβρίουΡάλι Σαν Ρέμο (Ιταλίας)
15-17 ΟκτωβρίουΓύρος Κορσικής (Ράλι Γαλλίας)
29-31 ΟκτωβρίουΡάλι Καταλονίας (Ισπανίας)
12-14 ΝοεμβρίουΡάλι Αυστραλίας
  

Στο εισηγητικό σημείωμα αναφέρεται ότι έγιναν συσκέψεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη διευκρινίζεται όμως σαφώς ότι ενώ έγιναν συζητήσεις στην επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, δεν έγινε συζήτηση επί των προτάσεων αυτής της επιτροπής.

Οι προς ψήφιση προτάσεις αφορούν ουσιαστικά, εκτός του προγράμματος, στο θέμα των αναγνωρίσεων, και της βαθμολογίας για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, αφού για τα υπόλοιπα 3 θέματα που περιέχει, αυτά περί δοκιμών, περί «ευέλικτων» σέρβις παρκ και περί τηλεμετρίας δεν υπάρχουν τώρα συγκεκριμένες προτάσεις, μια και αυτές θα κατατεθούν στη σύσκεψη του Οκτωβρίου.

Η πρόταση για τη μορφή του προγράμματος των αγώνων αλλά και τις αναγνωρίσεις, που εξαιρεί το Ράλι Μόντε Κάρλο και Σουηδίας, και θα ισχύσει για τους υπόλοιπους 14 αγώνες του πρωταθλήματος, βασίζεται στο μοντέλο «Mille pistes” και προβλέπει:

Τετάρτη: Πρώτο απλό πέρασμα από τις εδ
Πέμπτη: Ολοκλήρωση της πρώτης αναγνώρισης (αν χρειάζεται), έλεγχο εξακρίβωσης, shakedown και πανηγυρική εκκίνηση (προαιρετικά).
Παρασκευή: Δεύτερο απλό πέρασμα από τις ε.δ. της ημέρας και έναρξη του αγώνα.
Σάββατο: Δεύτερο απλό πέρασμα από τις ε.δ. του 2ου σκέλους και έναρξη του 2ου σκέλους.
Κυριακή: Δεύτερο απλό πέρασμα από τις ε.δ. της Κυριακής και έναρξη του 3ου σκέλους.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο οι οργανωτές μπορούν να ζητήσουν μείωση των χλμ των ε.δ. του αγώνα. Στις αναγνωρίσεις οι αγωνιζόμενοι μπορεί να χρησιμοποιούν ή κανονικά αυτοκίνητα δρόμου ή τα αγωνιστικά τους. Τα πλοηγά αυτοκίνητα ομάδων και οδηγών (gravel car) απαγορεύονται.

Για την βαθμολογία του πρωταθλήματος κατασκευαστών θα διαγωνίζονται μόνο δύο αυτοκίνητα και δεν θα βαθμολογούνται τα δύο καλύτερα από τα τρία όπως συνέβαινε τη φετινή χρονιά. Αυτό κατά την άποψη της FIA κάνει πιο προσιτό το WRC σε νέους κατασκευαστές και μειώνει τις διαφορές ανάμεσα στις «πλούσιες» και τις λιγότερο πλούσιες ομάδες.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις από την «δια περιφοράς» ψηφοφορία την Δευτέρα το βράδυ θα ξέρουμε ακριβώς τι επιφυλάσσουν οι ιθύνοντες για το μέλλον του WRC. _ Σω.Κ.sockil@rally.gr

Διαβάστε ακόμα για τις αντιδράσεις των ομάδων και των οδηγών στο άρθρο μας
Άρχισαν τα όργανα . . .