Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-πληρώματα
άλλες ομάδες
βαθμολογία
ιερά τέρατα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / WRC  / Νέα  / Aρθρο

Pirelli Star Driver: Η μεγάλη ώρα πλησιάζει… 20/10/2008 8:02 μμ

Πλέον, ο Λευτέρης Σωτήρχος μετράει αντίστροφα για την... "δοκιμασία" της Pirelli.
Ο Jon Williams είναι ο εκπρόσωπος της Αφρικής.
Και ο Mark Tapper της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Λευτέρης Σωτήρχος ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να πραγματοποιήσει ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια των τελευταίων ετών, αναφορικά με την αγωνιστική του καριέρα. Ο Κυπελλούχος Ασφάλτου, θα βρεθεί στην Αυστρία μαζί με τον Νίκο Ζακχαίο, και με το Mitsubishi Lancer EVO IX στα χρώματα του Costa Coffee που τους παρακολουθούμε στους ελληνικούς αγώνες, θα διεκδικήσουν μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, και συγκεκριμένα τη συμμετοχή τους σε έξι αγώνες του WRC.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου συμφώνησε με την Pirelli να είναι ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ο Ιταλός κατασκευαστής ελαστικών προχώρησε στην υλοποίηση μίας πρωτοποριακής ιδέας. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το πρόγραμμα Star Driver. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Ουσιαστικά για ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, το οποίο και έχει στόχο να επενδύσει σε νέους οδηγούς από όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να φτάσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Οι καλύτεροι θα κερδίσουν ένα μοναδικό βραβείο, το οποίο είναι η συμμετοχή τους σε έξι αγώνες του WRC, με αυτοκίνητο της κατηγορίας Ν ή προδιαγραφών S2000, με συμβόλαιο το οποίο και εγγυάται η FIA σε συνεργασία με μία αγωνιστική ομάδα. Ο διαχωρισμός έγινε σε περιοχές ανά ηπείρους. Συγκεκριμένα, θα επιλεχθεί ένας οδηγός από το Πρωτάθλημα Ασίας – Ειρηνικού, ένας από τη Μέση Ανατολή, ένας από την Αφρική και δύο από την Ευρώπη. Οι πέντε αυτοί οδηγοί θα είναι και αυτοί που θα συμμετάσχουν στους επιλεκτικούς αγώνες.

Ο 25χρονος Jon Williams από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής ήταν ο πρώτος που πήρε το εισιτήριο για τους έξι αγώνες του WRC, την ώρα που ο 27χρονος Νεοζηλανδός Mark Tapper, θα εκπροσωπήσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αναφορικά με την Ευρώπη, η δοκιμή των οδηγών έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Οκτωβρίου στο Freistadt της Αυστρίας. Ο νικητής θα επιλεχθεί ανάλογα με τις επιδόσεις του, τους χρόνους στις ειδικές, ανεξαρτήτως αυτοκινήτου. Τα αγωνιστικά μπορούν να ανήκουν έως την κατηγορία Α/7, ενώ η ηλικία των οδηγών πρέπει να είναι κάτω από τα 27. Οι κριτές, θα είναι πρώην οδηγοί αγώνων και εκπρόσωποι της Pirelli, ενώ ένα από τα κριτήρια της επιλογής θα είναι και μία συνέντευξη που θα δώσει ο κάθε οδηγός με τους κριτές, και συγκεκριμένα στην αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί και πόσο επικοινωνιακός είναι ο εκάστοτε συμμετέχων.

Στο Freistadt θα στηθεί ένα σέρβις παρκ, όπου οι 19 συμμετέχοντες θα έχουν την ομάδα τους και θα προετοιμάσουν τα αυτοκίνητα τους. Θα διαγωνιστούν σε δύο ειδικές διαδρομές, μία σε χωμάτινες επιφάνειες και ακόμα σε άσφαλτο, επί τρεις φορές. Η διαδικασία θα είναι ίδια όπως με έναν αγώνα Ράλλυ, αφού θα πραγματοποιήσουν αναγνωρίσεις πριν τον αγώνα, ενώ μεταξύ των δύο ειδικών θα πραγματοποιηθεί και ένα σέρβις διάρκειας 2:30 ωρών, έτσι ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στα αυτοκίνητα.

Ο συναγωνισμός αναμένεται έντονος, αν και οι περισσότεροι από τους οδηγούς που συμμετέχουν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί σε επίπεδο Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Βλέπετε, πολύ ορθά η FIA και η Pirelli αποφάσισαν να μην δεχθούν τις συμμετοχές κάποιων χωρών και οργανωτικών επιτροπών, που πρότειναν οδηγούς με σημαντική εμπειρία στους αγώνες, όπως οι Andreas Aigner, Martin Prokop, Michal Kosciyszko και Patrick Sandell. Μία απόλυτα φυσιολογική κίνηση, αφού η παρουσία αυτών των οδηγών δεν αντιπροσωπεύει τη λογική του θεσμού και των ανθρώπων της Pirelli, που θέλουν να βοηθήσουν κάποιο νέο οδηγό, ο οποίος δεν έχει την ικανότητα να βρεθεί στο WRC, και ουσιαστικά τώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα του στο χώρο.

Το rally.gr θα ακολουθήσει τον Λευτέρη Σωτήρχο και τον Νίκο Ζακχαίο στην Αυστρία και θα σας μεταφέρει άμεσα όλη την προσπάθεια του ελληνικού πληρώματος για το μεγάλο όνειρο._Π.Τ.panost@4troxoi.gr


Συνημμένα Αρχεία
περιγραφή όνομα τύπος αρχείου μέγεθος (ΜΒ)
Ωράριο itinerary PDF 0,03


Συμμετοχές
ΧώραΟδηγός
ΑυστρίαFranz Wittmann jun.
ΒελγίοThierry Neuville
ΒουλγαρίαTodor Slavov
Codasur ZoneVictor Galeano
ΤσεχίαMartin Semerad
ΦιλανδίαJarkko Nikara
ΓαλλίαGuillaume Canivenq
ΓερμανίαHermann Gassner
ΕλλάδαLefteris Sotirchos
ΙρλανδίαKeith Cronin
ΙταλίαSimone Campedelli
Nacam ZoneBenito Guerra Jr.
ΝορβηγίαSveinung Bielvedt
ΠολωνίαRadek Typa
ΠορτογαλίαAntonio Rodrigues
ΙσπανίαLemes Yeray
ΣουηδίαJoakim Nyman
ΤουρκίαEmre Yurdakul
Μ. ΒρετανίαAdam Gould

Οι ευχές όλων είναι με το ελληνικό πλήρωμα...