Ο Δημήτρης Αμαξόπουλος, γνωστός μας από την παρουσία του στους ελληνικούς αγώνες, αλλά και στο εξωτερικό όπου και συμμετείχε στο Citroen C2 Trophy, βρέθηκε στη γειτονική Ιταλία, όπου και παρακολούθησε μία σειρά δοκιμών εξέλιξης του νέου Citroen DS3 R3T. Εκεί, ο ταλαντούχος οδηγός είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στο δεξί μπάκετ του νέου μοντέλου της Citroen Racing, με τον Stephane Sarrazin στα πηδάλια του DS3. Μέσα από το rally.gr, ο Δημήτρης μας μεταφέρει την εμπειρία του, ενώ μας αποκαλύπτει και μερικά από τα νέα μυστικά του DS3.
«Στο περιθώριο του Ράλλυ San Remo η Citroen παρουσίασε επί ιταλικού εδάφους την "light" έκδοση από τις δύο αγωνιστικές εκδοχές του DS3. Στην περιοχή του Allacio, μερικά χιλιόμετρα έξω από το San Remo και εν μέσω τεστ οδηγών, φιλοξενηθήκαμε από την Citroen Racing για να δούμε από κοντά και να περιγράψουν το νέο τους όπλο στην κατηγορία R3,το οποίο ευελπιστούν να είναι ο "νέος αρχηγός".
Μία μικρή παρουσίαση των "συστατικών" μας δείχνει ότι τα προσόντα υπάρχουν.
Ξεκινώντας από το σασί του αυτοκινήτου βλέπουμε ότι έχει ενισχυθεί πλήρως ,ενώ για την ασφάλεια του πληρώματος, αλλά και την ακαμψία έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 45 μέτρα σωλήνα για την κατασκευή ενός υπερπλήρους κλωβού ασφαλείας.
Χαρακτηριστικά έχουν τοποθετηθεί τα καθίσματα μερικά εκατοστά προς το κέντρο (έχοντας ωστόσο χώρο ανάμεσα τους το πλήρωμα), έτσι ώστε και οι πλαϊνές χιαστί στις πόρτες να είναι ελαφρώς προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο μένει και χώρος στις πόρτες να τοποθετηθούν τα νέα μαξιλαράκια-μους σύμφωνα με τους κανονισμούς 2011. Επίσης για πρώτη φορά σε αγωνιστικό αυτοκίνητο η μπάρα πίσω από το πλήρωμα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι "κολλητά" πίσω από τα καθίσματα και στο ανάλογο ύψος των ζωνών.
Ήδη είναι εντυπωσιακές οι λεπτομέρειες, αλλά μία από τις κυριότερες είναι το ημιαυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, που λειτουργεί ηλεκτρουδραυλικά, με τον επιλογέα να βρίσκεται ακριβώς πίσω από το τιμόνι, όπως στην C4 WRC, σπρώχνοντας κατεβάζεις και τραβώντας ανεβάζεις με μία απλή κίνηση των δακτύλων... Και επειδή ακριβώς ελέγχεται ηλεκτρονικά, αν κατεβάσει κανείς εκτός ορίων στροφών κινητήρα , ο εγκέφαλος ΔΕΝ κάνει την αλλαγή ώστε να προστατεύσει μοτέρ και κιβώτιο! Ο συμπλέκτης είναι δίδισκος, ενώ το πεντάλ του είναι επίτηδες τοποθετημένο πολύ αριστερά και ψηλά, μιας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εκκίνηση.
Στο μοτέρ οι Γάλλοι ανακοινώνουν 210 άλογα, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τον κανονισμό αρκετά ανταλλακτικά από τον κινητήρα παραγωγής, ενώ όπου επιτρέπεται έχουν χρησιμοποιηθεί αγωνιστικά ανταλλακτικά.(όπως οι εκκεντροφόροι, τα πιστόνια, το πλατώ κ.α.), ενώ ιδιαίτερη βάση δόθηκε στο φάσμα λειτουργίας ,με την ροπή των 350Νm να εντυπωσιάζει! Πώς όμως φρενάρει και στρίβει με τέτοια νούμερα ιπποδύναμης και ροπής; Στον τομέα των φρένων βρίσκουμε δίσκους αεριζόμενους 330 χιλιοστών στον μπροστινό άξονα με τετραπίστονες δαγκάνες (300 χιλιοστών στο χώμα), ενώ πίσω διακρίνουμε δίσκους 300 χιλιοστών με διπίστονες δαγκάνες. Το όλο σύστημα είναι καθαρά αγωνιστικό με 2 κυλινδράκια και πενταλιέρα, ενώ φυσικά το χειρόφρενο είναι υδραυλικό.
Αντίστοιχα στις αναρτήσεις η Citroen σε συνεργασία με την BOS εξέλιξε τα αμορτισέρ, στα οποία μπορείς να επέμβεις σε τρεις τομείς, (χαμηλή και υψηλή ταχύτητα συμπίεσης και rebound),ενώ είναι ρυθμιζόμενα τα υδραυλικά bump-stop, καθώς το καμπερ και η σύγκλιση-απόκλιση όπως και η διαδρομή και το κάστερ (μπροστά). Με τρεις διαφορετικής σκληρότητας αντιστρεπτικές να προσφέρονται, καταλαβαίνουμε ότι με όλα τα παραπάνω οι συνδυασμοί που μπορεί κανείς να πετύχει είναι πάρα πολλοί, βοηθώντας τον εκάστοτε οδηγό να πλησιάσει το ιδανικό set up για αυτόν και τις συνθήκες του οδοστρώματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Γάλλοι τεχνικοί της Citroen έχουν δοκιμάσει όλες τις διαφορετικές λύσεις αφού έχουν ήδη συμπληρώσεις πάνω από 12000 χιλιόμετρα δοκιμών με διάφορους οδηγούς στο τιμόνι του DS3, (μεταξύ άλλων Dani Sordo, Stephane Sarrazin, Thierry Neuville, Kris Meeke και Phillipe Bugalski) και συνεχίζουν, έχοντας στο πρόγραμμα τους για φέτος μερικούς ακόμα αγώνες-τεστ με τελευταίο τον αγώνα του Var, όπου και θα οδηγήσει το αυτοκίνητο ο χωρίς περαιτέρω συστάσεις Sebastien Ogier!
Στην πράξη, επί ιταλικού πάντα εδάφους, είχαμε την τύχη να συνοδηγήσουμε πλάι στον Stephane Sarrazin, δοκιμαστή για εκείνο το διήμερο της Citroen σε μία διαδρομή μήκους 4 χιλιομέτρων, στενή με σχετικά ανώμαλο έδαφος και ιδιαίτερα τεχνική , στην έντονα κατηφορική φορά διαπιστώσαμε πόσο ισορροπημένο είναι το αυτοκίνητο και πόσο καλά διαβάζουν οι αναρτήσεις τον δρόμο, τα φρένα αναμενόμενα καλά ,ενώ το σασμάν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε, αίσθηση από WRC αυτοκίνητο! Στην επιστροφή, με πλέον ανηφορική κλίση, διαπιστώσαμε την δύναμη και την ροπή (με ήχο που θυμίζει Mitsubishi γκρουπ Ν), και εντυπωσιαστήκαμε από τον άλλο καλό τομέα του αυτοκινήτου( και προφανώς δουλεμένο από τους μηχανικούς), την πολύ καλή ελκτική πρόσφυση, που παρά τα 350Νm, διατηρούνταν σε επίπεδα κορυφαία, ακόμα και στις εξόδους κλειστών στροφών. Η αλήθεια είναι πως αλλιώς δεν θα μπορούσε να γράφει το αυτοκίνητο κορυφαίους χρόνους κατηγορίας, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ, ότι μπορεί να κάνει!
Στην ερώτηση μας αν είναι πιο γρήγορο από το C2 super1600 η απάντησή τους ήταν κατηγορηματική... "ΝΑΙ", βέβαια στην επόμενη ερώτηση ως προς τον ουσιαστικό αντίπαλο και κυρίαρχο αυτή τη στιγμή στην κατηγορία R, το Renault Clio, προτίμησαν να κρατήσουν ακόμα χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως οι απαντήσεις θα δοθούν στις ειδικές διαδρομές!
Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος των Γάλλων είναι η κορυφή ,αφού με κόστος κτήσης στις περίπου 100.000 ευρώ ολοκληρωμένο, οι πελάτες δεν μπορούν να περιμένουν κάτι λιγότερο! Ραντεβού λοιπόν στις ειδικές διαδρομές εκτός αγώνων τεστ, όπου θα διαπιστώσουμε την δουλεία των Γάλλων (και την αποτελεσματικότητα του αυτοκινήτου) με οδηγούς πιο γήινους από τους εκάστοτε εργοστασιακούς, που χρησιμοποιούν στην παρούσα φάση!_Δημήτρης Αμαξόπουλος