Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αλλοι Αγώνες  / Νέα  / Αρθρο

Αμερικανικά σενάρια για Βασίλη Ζάχο και Ελλάδα! 10/10/2006 12:21 μμ

Θα μπορούσε να είναι εικόνα από το Ελληνικό;
Φως στο τούνελ; Ελπίδα; Κάτι τέτοιο και ακόμα καλύτερο, αν τα σενάρια που σας αποκαλύπτουμε πάρουν εν τέλει σάρκα οστά. Σε μία περίοδο που οι ελληνικοί αγώνες ταλαντεύονται από σημαντικά προβλήματα και η γκρίνια βασιλεύει, ήρθε αρχικά η παρουσία του Τάκη Καϊτατζή, του Νίκου Ζάχου και της Ελληνικής ομάδας στο A1GP, να προσθέσουν μία θετική νότα. Πλέον, οι ελπίδες γίνονται ακόμα περισσότερες, αφού ακόμα ένας νέος και ταλαντούχος οδηγός, ο Βασίλης Ζάχος ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική, με προοπτική να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Atlantic Series, το οποίο είναι ουσιαστικά και το πρώτο σκαλοπάτι πριν από τα Champ Cars. Απίστευτο κι όμως αληθινό; Ναι! Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του «παραμυθιού» (γιατί σαν παραμύθι μοιάζει).

Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά με την προοπτική της διοργάνωσης αγώνα του Πρωταθλήματος Champ Cars στη χώρα μας. H promoter του θεσμού, συγκεκριμένα διοργανώτρια του αγώνα στο Houston -και συμπατριώτισσα- μας Βάσω Γκιζίκη, ήταν αυτή που κίνησε τις διαδικασίες για την διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος στη χώρα μας. Η αφορμή; Η διοργάνωση του Τουρκικού GP! Σε εκείνο το σημείο 0, η ελληνίδα Promoter ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη διοργάνωση ενός γύρου του Πρωταθλήματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80% πιθανότητες να δούμε τα αμερικανικά μονοθέσια στα μέσα Ιουνίου του 2008 στη χώρα μας! Που; Μα, φυσικά, στο αεροδρόμιο του ελληνικού. Η ομάδα του Champ Cars θα αναλάβει την κατασκευή του έργου, με τις προδιαγραφές να είναι ίδιες με αυτές που κατασκευάζουν ανάλογες πίστες και στους δρόμους των πόλεων! Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευάσουν την πίστα, θα στήσουν κερκίδες, αλλά και ένα πάρκο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπου για ένα Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί μία πραγματικά γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μάλιστα, οι σκέψεις για διάφορα event που θα υποστηρίξουν τον αγώνα είναι πολλές! Μία από αυτές, είναι και η πραγματοποίηση ενός αγώνα του American Le Mans Series την προηγούμενη μέρα! Το γεγονός, ότι η εκμετάλλευση του χώρου δεν θα είναι μόνιμη -αφού όπως στηθεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα επανέλθει στην αρχική του μορφή- αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Οι επαφές, λοιπόν, είναι σε πολύ καλό δρόμο και μακάρι να δούμε ένα τόσο σημαντικό event στη χώρα μας!

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα;
Η παραπάνω ιστορία, έχει άμεση σχέση με τον Βασίλη Ζάχο. Οι συζητήσεις για την διοργάνωση ενός αγώνα του Champ Cars Series στη χώρα μας, ξεκίνησαν αντίστοιχες σχετικά με την παρουσία ενός έλληνα οδηγού στο θεσμό. Ο 22χρονος οδηγός, μετά από σχετικές επαφές με ανθρώπους του χώρου στην Ελλάδα, ήταν αυτός που πλησίασαν. Έτσι, αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Αμερική, όπου τον Νοέμβριο θα πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών με μονοθέσιο του Atlantic Series, με στόχο να αποκτήσει αγωνιστικά χιλιόμετρα και να ακολουθήσει το Πρωτάθλημα το 2007!

Βρεθήκαμε με τον Βασίλη Ζάχο, ο οποίος ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει αν πρώτα δεν βρεθεί στο μονοθέσιο. «Στην αρχή σίγουρα ξαφνιάστηκα. Δεν είναι κάτι που το ακούς εύκολα και κάθε μέρα. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω αν δεν το κάνω πρώτα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά». Όνειρο ζωής;: «Πραγματικά, είναι όνειρο ζωής και μία μοναδική ευκαιρία για μένα. Θα κάνω αυτό που αγαπώ όσο περισσότερο και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να αποδώσω όσο καλύτερα μπορώ». Το παραμύθι ξεκινάει για τον Βασίλη από τα μέσα Νοεμβρίου, όπου και θα πραγματοποιήσει μία σημαντική σειρά δοκιμών: «Είναι πολύ σημαντική περίοδος αυτή, αφού θα έχω χρόνο να οδηγήσω το μονοθέσιο και να προσαρμοστώ. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα μπω και θα κάνω πρώτους χρόνους. Θέλω να κινηθώ αξιοπρεπώς, και να μπορέσω να συμμετάσχω του χρόνου. Να αποκτήσω όσο το δυνατό περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα με το μονοθέσιο. Και φυσικά από τις δοκιμές θα κριθούν τα πάντα. Αν είμαι αργός, δεν νομίζω ότι θα τους κάνω. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μου έχουν εξασφαλίσει την βοήθεια οδηγών του Champ Cars, που θα με συμβουλεύσουν και θα με βοηθήσουν να προσαρμοστώ». Και πως αντιμετωπίζει την ιδέα; Τον τρομάζει; «Δεν έχω οδηγήσει ποτέ κάτι τόσο γρήγορο και σε τέτοια κλάση. Αλλά αν δεν μπω μέσα να οδηγήσω δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Δεν με τρομάζει ο συναγωνισμός, αλλά το πόσο γρήγορο είναι και πως συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο. Δεν έχω οδηγήσει κάτι τόσο ισχυρό σε μία πίστα. Θεωρώ ότι η γνώση μου στο καρτ θα βοηθήσει, αφού είναι πιο κοντά σε αυτό». Τι πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει εν τέλει;: «Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι δυνατό να καταφέρω. Πιστεύω ότι μόλις μπω θα είμαι λίγο ταραγμένος και θα μου κοπούν τα πόδια. Αλλά θεωρώ ότι μπορώ να αντεπεξέλθω».

Κάτι που ευχόμαστε από την πλευρά μας στον Βασίλη και μακάρι το παραμύθι να εξελιχθεί σε ιστορία, η οποία θα γραφτεί με λαμπρά γράμματα. Η όλη ιστορία μπορεί γενικότερα να μοιάζει απίστευτη για τα ελληνική δεδομένα. Η ουσία είναι ότι υπάρχει και έχει βάσεις. Μακάρι να πραγματοποιηθεί, αφού και στα δύο σκέλη τα οφέλη για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό θα είναι τεράστια. Ίσως, αυτό να είναι και το σημείο που θα μπορέσει να αλλάξει την ιστορία και το πρόσωπο των αγώνων στη χώρα μας. Το λεγόμενο σημείο μηδέν. Μακάρι, γιατί τελικά κάποια στιγμή τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα._Π.Τ.(panost@4troxoi.gr)