Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αλλοι Αγώνες  / Νέα  / Αρθρο

Α1GP - Eastern Creek: Η Γαλλία ακλόνητη από το θρόνο της 6/11/2005 11:58 μμ

Η Γαλλία πανηγυρίζει το τρίτο της εν σειρά τέλειο Σαββατοκύριακο
H Γαλλία συνέχισε να μονοπωλεί την κορυφή και στον αγώνα μεγάλης διάρκειας στο Eastern Creek της Αυστραλίας με το Nicolas Lapierre να κατακτά την έκτη νίκη για την πατρίδα του και την τέταρτη προσωπική του σε ισάριθμες συμμετοχές!

Στην εκκίνηση (από στάση, η σειρά της οποίας καθορίστηκε όπως πάντα από την κατάταξη του αγώνα σπριντ) ο Πορτογάλος Alvaro Parente άρπαξε το προβάδισμα αλλά οι ελπίδες του για τη νίκη εξανεμίστηκαν όταν οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν ότι είχε βιαστεί να ξεκινήσει και ήταν υποχρεωμένος να εκτίσει ποινή διέλευσης από τα pits.

Τα συμβάντα δεν έλειπαν και από αυτό τον αγώνα, καθώς στον δεύτερο κιόλας γύρο ο Νοτιοαφρικανός Stephen Simpson στην προσπάθειά του να αποφύγει το ιταλικό μονοθέσιο έχασε τον έλεγχο στη στροφή 6 και προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Το Μεξικό αναγκάστηκε σύντομα να εκτίσει την ποινή του παραδίδοντας την πρωτοπορία στη Γαλλία την οποία καταδίωκε η Βραζιλία με οδηγό τον Nelson Piquet Jr. Στον 8ο γύρο όμως μια σύγκρουση μεταξύ του Μεξικού και της Ρωσίας ανάγκασε τους αγωνοδίκες να διατάξουν την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα και όσες ομάδες δεν είχαν πραγματοποιήσει το αναγκαστικό pit stop τους στους πρώτους γύρους, άδραξαν της ευκαιρίας, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοπόρων. Αυτό άφησε το Λιβανέζο οδηγό Basil Shaaban (ο οποίος είχε αποφύγει τη σύγκρουση μεταξύ Μεξικού και Ρωσίας για πολύ λίγο) να προηγείται των υπολοίπων μέχρι την επιστροφή του αυτοκινήτου ασφαλείας στα pits στο τέλος του 12ου γύρου. Αμέσως όμως μόλις ο αγώνας επέστρεψε στον κανονικό του ρυθμό, Γαλλία και Βρετανία (η οποία νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει ένα εκπληκτικό προσπέρασμα επί της Βραζιλίας) πέρασαν στις δυο πρώτες θέσεις. Η Βραζιλία έχασε την επαφή με την κορυφή όταν ο Piquet αναγκάστηκε και αυτός να εκτίσει ποινή διέλευσης από τα pits μετά από μια παρατυπία της ομάδας του κατά τη διάρκεια του κανονικού του pit stop.

Ο Βρετανός Robbie Kerr εμπρός από τον Ελβετό Neel Jani και τον Ολλανδό Jos Verstappen
Στο 18ο γύρο συνέβη άλλο ένα ατύχημα που διέκοψε την κανονική ροή του αγώνα μεταξύ της Αυστρίας και της Τσεχίας όταν ο Mathias Lauda δεν άφησε χώρο στον Tomas Enge που προσπάθησε να πάρει την εσωτερική. Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε στα pits στο τέλος του 21ου γύρου.

Και ενώ εμπρός ο Lapierre προσπαθούσε και πάλι να απομακρυνθεί από τον Robbie Kerr (Βρετανία), στον 26ο γύρο ο Ιάπωνας Hayanari Shimoda είχε ένα ανατριχιαστικό ατύχημα στην πρώτη στροφή. Ο Shimoda προσέκρουσε με 160 χ.α.ώ. στα προστατευτικά ελαστικά φέρνοντας μάλιστα και μια τούμπα! Ωστόσο το cockpit της Lola (παρά το γεγονός ότι το μονοθέσιο κόπηκε κυριολεκτικά στα δυο) ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές ασφαλείας και τον διατήρησε ανέπαφο. Ο Ιάπωνας απλά έχασε τις αισθήσεις του προς στιγμή και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί μόνο μια ελαφρά διάσειση… Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε στην… πρωτοπορία του αγώνα και παρέμεινε εκεί για 15 λεπτά, όσο δηλαδή το ιατρικό επιτελείο της πίστας προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στο Shimoda. Ο αγώνας ξεκίνησε και πάλι στο τέλος του 33ου γύρου και η καρό σημαία έπεσε δυο γύρους μετά, καθώς συμπληρώθηκε το όριο της μιας ώρας (χωρίς να έχουν συμπληρωθεί οι προγραμματισμένοι 40 γύροι).

Ο Ελβετός Neel Jani συμπλήρωσε το βάθρο ενώ ο Ολλανδός Jos Verstappen τερμάτισε στην καλύτερη μέχρι στιγμής θέση για την πατρίδα του, όπως έκανε και ο Μαλαισιανός Alex Yoong.
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr

Αποτελέσματα αγώνα μεγάλης διάρκειας
Α/ΑΈθνοςΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά
1ΓαλλίαNicolas Lapierre1:00.54.068
2Μ. ΒρετανίαRobbie Kerr2.479
3ΕλβετίαNeel Jani3.018
4ΟλλανδίαJos Verstappen3.525
5ΜαλαισίαAlex Yoong4.887
6ΑυστραλίαWill Davison5.431
7ΠορτογαλίαAlvaro Parente6.002
8Νέα ΖηλανδίαJonny Reid8.921
9ΒραζιλίαNelson Piquet Jr9.040
10ΗΠΑBryan Herta9.828
11ΠακιστάνAdam Khan10.942
12ΛίβανοBasil Shaaban13.003
13ΙνδίαArmaan Ebrahim14.275
14Ιρλανδία*Michael Devaney32.072
Εγκατέλειψαν
-ΚαναδάςSean Mcintoshστον 27ο γύρο
-ΙαπωνίαHayanari Shimodaστον 26ο γύρο
-ΚίναTengyi Jiangστον 23ο γύρο
-ΑυστρίαMathias Laudaστο 18ο γύρο
-ΤσεχίαTomas Engeστο 18ο γύρο
-ΡωσίαRoman Rusinovστον 8ο γύρο
-ΜεξικόSalvador Duranστον 8ο γύρο
-ΓερμανίαAdrian Sutilστον 8ο γύρο
-ΙταλίαEnrico Toccaceloστον 7ο γύρο
-Νότιος ΑφρικήStephen Simpsonστο 2ο γύρο
Ταχύτερος γύρος
-ΓαλλίαNicolas Lapierre1:21.015
*Ποινή 25 δευτερολέπτων λόγω προσπεράσματος υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας


H βαθμολογία μετά από 8 αγώνες
A/AΈθνοςΒαθμοί
1Γαλλία71
2Βραζιλία52
3Ελβετία47
4Νέα Ζηλανδία32
5Μ. Βρετανία30
6Πορτογαλία27
7Αυστραλία26
-Ολλανδία26
9Ιρλανδία23
-Μαλαισία23
11Καναδάς20
12Μεξικό16
13Τσεχία8
-Γερμανία8
-ΗΠΑ8
16Ιαπωνία6
-Νότιος Αφρική6
18Ινδονησία5
-Ιταλία5
20Πακιστάν4
21Αυστρία1