Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αλλοι Αγώνες  / Νέα  / Αρθρο

A1GP - Eastern Creek: Η Γαλλία εξακολουθεί να κυριαρχεί 6/11/2005 11:48 μμ

Ο Lapierre πανηγυρίζει τη νίκη του με αριστερά του τον Parente σητν πρώτη του παρουσία στο βάθρο και δεξιά του τον τρίτο, Piquet
Στο σπριντ αγώνα του τέταρτου γύρου του πρωταθλήματος A1GP που διεξήχθη στο Eastern Creek του Σύδνεϋ της Αυστραλίας, η Γαλλία με οδηγό το Nicolas Lapierre κατέκτησε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της στο θεσμό.

Ο Γάλλος εκκίνησε από την pole position και δεν παρέδωσε την πρωτοπορία σε κανέναν κατά τους 19 γύρους του αγώνα παρά την είσοδο στην πίστα του αυτοκινήτου ασφαλείας σε δυο περιπτώσεις (οι προγραμματισμένοι γύροι ήταν 20 αλλά η εκτεταμένη παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα ανάκγασε τους αγωνοδίκες να ρίξουν την καρό σημαία ένα γύρο νωρίτερα). Μάλιστα το γαλλικό μονοθέσιο τερμάτισε με διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Alvaro Parente. O Πορτογάλος αν και φαινόταν να παλεύει με την απόδοση των ελαστικών του κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση από την οποία εκκίνησε αμυνόμενος στην επίθεση του Βραζιλιάνου Nelson Piquet Jr ο οποίος αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την τρίτη θέση. Η Ιρλανδία και η M. Βρετανία επωφελήθηκαν από την αργή εκκίνηση του Ελβετού Neel Jani (από την τρίτη θέση) για να συμπληρώσουν την πρώτη πεντάδα ακολουθούμενοι από την Ελβετία.

Η πρώτη είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα επιβλήθηκε από την έξοδο στην του Tomas Enge (Τσεχία) κατά την οποία η ανάρτηση του μονοθεσίου του είχε υποστεί ζημιές οι οποίες δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τον αγώνα, αντίθετα με το Νοτιοαφρικανό Stephen Simpson ο οποίος παρά την έξοδό του κατάφερε να συνεχίσει. Με την επιστροφή του αγώνα στον κανονικό του ρυθμό στον 4ο γύρο, ο Adrian Sutil (Γερμανία) προσέκρουσε στο πίσω μέρος του Μεξικανού Salvador Duran στην ίδια μάλιστα στροφή (2). Ο Γερμανός προσπάθησε να πάρει την εσωτερική από το Μεξικανό, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να προσπεράσει τον Ιταλό Enrico Toccacelo αλλά δεν υπολόγισε σωστά, βρέθηκε εκτός πίστας και έχασε τον έλεγχο της Lola του, επιβάλλοντας την επανείσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα. Ο Toccacelo κατάφερε να ξεφύγει από το ατύχημα και συνέχισε τον αγώνα του.

O 35χρονος Bryan Herta (αριστερά) έκανε το ντεμπούτο του στο θεσμό του A1GP, αντικαθιστώντας τον Scott Speed για την ομάδα των ΗΠΑ
Ανάμεσα στα υπόλοιπα συμβάντα του αγώνα ήταν και η επαφή του Simpson με το Λιβανέζο οδηγό Basil Shaaban η οποία τερμάτισε πρόωρα τον αγώνα και των δύο, ενώ στον τελευταίο γύρο, ο Αυστριακός Mathias Lauda εμβόλισε τον Ιάπωνα Hayanari Shimoda, χαρίζοντας δυο θέσεις στην εκκίνηση του αγώνα μεγάλης διάρκειας στον Bryan Herta. O Αμερικανός (αγωνιζόμενος επί μια δεκαετία στο πρωτάθλημα ChampCars) που θα αντικαταστήσει τον Scott Speed και στον επόμενο γύρο του πρωταθλήματος στη Μαλαισία, ήταν ένας εκ των τριών οδηγών που έκαναν –με τον ένα ή άλλο τρόπο- το ντεμπούτο τους στην κατηγορία στον Αυστραλιανό αγώνα. Ο Ρώσος Roman Rusinov ήταν ο δεύτερος (προερχόμενος από το πρωτάθλημα FIA GT όπου αγωνίζεται με τη Maserati), ο οποίος έκανε την επιστροφή του σε αγώνες μονοθεσίων μετά τη σεζόν του 2003 κατά την οποία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Euro 3000. Τέλος, στις ελεύθερες δοκιμές έκανε την επανεμφάνισή του στα μονοθέσια (είχε να αγωνιστεί από το 1999 –ChampCars- σε ανάλογη κατηγορία), με αυτό της Ιταλίας o 41χρονος παλαίμαχος πιλότος της Formula 1, Andrea Montermini.
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr

Αποτελέσματα αγώνα σπριντ
Α/ΑΈθνοςΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά
1ΓαλλίαNicolas Lapierre30:32.582
2ΠορτογαλίαAlvaro Parente8.699
3ΒραζιλίαNelson Piquet Jr9.095
4ΙρλανδίαMichael Devaney12.485
5Μ.ΒρετανίαRobbie Kerr17.473
6ΕλβετίαNeel Jani19.984
7ΟλλανδίαJos Verstappen24.556
8ΜαλαισίαAlex Yoong26.836
9ΚαναδάςSean Mcintosh27.886
10ΙταλίαEnrico Toccacelo29.82
11ΑυστραλίαWill Davison30.426
12ΠακιστάνAdam Khan38.112
13ΡωσίαRoman Rusinov39.018
14Νέα ΖηλανδίαJonny Reid40.064
15ΗΠΑBryan Herta49.910
16ΚίναTengyi Jiang51.119
17ΙνδίαArmaan Ebrahim52.753
18ΙαπωνίαHayanari Shimoda1 γύρο
19ΑυστρίαMathias Lauda1 γύρο
Eγκατέλειψαν
-ΛίβανοBasil Shaabanστο 12ο γύρο
-Νότιος ΑφρικήStephen Simpsonστον 9ο γύρο
-ΜεξικόSalvador Duranστον 4ο γύρο
-ΓερμανίαAdrian Sutilστον 4ο γύρο
-ΤσεχίαTomas Engeστον 1ο γύρο
Ταχύτερος γύρος
-ΓαλλίαNicolas Lapierre1:19.751