Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Εδώ Χοκάιντο! 30/9/2005 9:46 πμ

Εδώ στο Ομπιχίρο, στο καταπράσινο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, όλοι ζουν στο ρυθμό του ράλλυ που για δεύτερη χρονιά μετρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι από τους 175.000 κατοίκους της πόλης, οι 55.000 ήταν στη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που ολοκληρώθηκε προ ολίγου στον κεντρικότερο δρόμο της, ανάμεσα σε πολύχρωμες φωτεινές πινακίδες καταστημάτων, εστιατορίων και καραόκε μπαρ με κονσομασιόν κουκλίτσες ; Μωρά, έφηβοι, οικογενειάρχες και υπερήλικες κουνώντας χαρωπά μπλέ και κόκκινα σημαιάκια (Subaru, Mitsu αλλά και Citroen και Peugeot!) υποδέχθηκαν με απίστευτο ενθουσιασμό τα 90 πληρώματα που πέρασαν από τη ράμπα της εκκίνησης. Η θερμή αυτή υποδοχή ήταν το καλύτερο αντίδοτο στο δράμα που εξακολουθεί να ζει το WRC, μετά το θάνατο του Μάικλ Παρκ στην Ουαλία, αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί γενικότερα, καθώς κανένας δεν γνωρίζει που πηγαίνει το πρωτάθλημα του χρόνου, χωρίς Γάλλους, χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια και χωρίς άλλους κατασκευαστές να δείχνουν για την ώρα ενδιαφέρον να ενταχθούν στο θεσμό.

Ας τα ξεχάσουμε όμως όλα αυτά όπως όλοι σήμερα ξέχασαν στη ράμπα να αναφερθούν στο Βρετανό συνοδηγό του Μάρκο Μάρτιν. Ας θυμηθούμε ότι από αύριο μέχρι την Κυριακή, στις στενές αλλά ταχύτατες ειδικές διαδρομές του Χοκάιντο, περιμένουμε, πρώτον, να αναδειχθεί επιτέλους πρωταθλητής ο Σεμπαστιάν Λεμπ, μέσα στο «σπίτι» της αντίπαλης ομάδας, της Subaru, που θέλει διακαώς να δει το δικό της αστέρι – λέγε με Σόλμπεργκ – να επαναλαμβάνει την περυσινή του νίκη και φέτος. Ο Λεμπ μας είπε «θα τρέξω για το πρωτάθλημα». Ο Σόλμπεργκ, «πιστεύω ότι μπορώ να προσπαθήσω για τη νίκη». Τα συμπεράσματα δικά σας... Περιμένουμε ακόμη, η Mitsu να τιμήσει τα χώματα της πατρίδας της με μία θέση στο βάθρο είτε με τους Ροβάνπερα και Πανιζί, είτε με τον – μη nominated - Γκάλι που έχει εντολή για ολομέτωπη επίθεση. Περιμένουμε ακόμη κάτι αντίστοιχο από τον Γκαρντεμάιστερ – που του ταιριάζουν τα χώματα εδώ – αλλά και από τον Χίρβονεν που πρέπει να μάθει απ’ αύριο το Fabia καλύτερα απ’ όσο έμαθε σήμερα «Κιούντο», την παραδοσιακή τοξοβολία της Ιαπωνίας.

Αύριο θα μάθουμε κι εμείς τι σημαίνει ράλλυ Ιαπωνίας, αφού θα χαθούμε μέχρι το βράδυ στις ειδικές, που είναι μέσα σε καταπράσινα δάση πολύ κοντά σε προστατευμένα εθνικά πάρκα. Μόνο που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει Ιαπωνία, ούτε θα καταλάβουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Και για να σας μεταφέρουμε λίγο το κλίμα; Το Ομπιχίρο θυμίζει Αμερική σε ρυμοτομία, Σιγκαπούρη σε καθαριότητα, Φινλανδία σε ησυχία και... Ιαπωνία μόνο στις πινακίδες, τα αυτοκίνητα, την κουζίνα και τις... ανωμαλίες της νύχτας του. Άκου εκεί karaoke touch me bar... Ο νοών νοείτο και από αύριο τα νεώτερα. Για την ώρα, sayonara!_A.T.