Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Επίσημο: Williams-Cosworth το 2006! 16/8/2005 1:53 πμ

O Frank Williams και ο Tim Routsis στα αποκαλυπτήρια του V8 της Cosworth
H Williams και η Cosworth ανακοίνωσαν επίσημα χθες τη συνεργασία τους για το 2006. Η Cosworth θα προμηθεύει του χρόνου κινητήρες (V8, 2.400 κ. εκ. όπως ορίζουν οι καινούριοι κανονισμοί) στην ομάδα του Frank, κάτι που έγινε για τελευταία φορά το 1983. Η επίσημη αυτή ανακοίνωση αναμένεται από τη στιγμή που η φετινή προμηθεύτρια κινητήρων της Williams, BMW, ανακοίνωσε την αγορά της ομάδας της Sauber. Τη Δευτέρα μετά το Γερμανικό Grand Prix φήμες έλεγαν ότι η συμφωνία μεταξύ Williams και Cosworth για το 2006 είχε ήδη κλείσει.

Σε μια κοινή συνέντευξη τύπου του Frank Williams και του Γενικού Διευθυντή της Cosworth, Tim Routsis στο εργοστάσιο της Willaims, έγινε γνωστό ότι συνεργασία δε θα περιοριστεί στην απλή προμήθεια κινητήρων, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και ένα πρόγραμμα έρευνας και εξέλιξης όπου θα συμμετέχουν και οι δυο πλευρές και το οποίο θα επεκτείνεται σε ολόκληρο το κινητήριο σύστημα (κινητήρας, μετάδοση, ηλεκτρονικά, λογισμικό κ.α.). Άλλωστε η περιορισμένη απόσταση μεταξύ των εργοστασίων των δυο πλευρών (μόλις Έγινε λόγος και για το ένδοξο παρελθόν της Cosworth και την τεχνογνωσία της στους V8 κινητήρες και σε άλλες κατηγορίες «σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που έχουν λίγη ή και καθόλου εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα» (Frank Williams). O Routsis μας ενημέρωσε επίσης ότι το πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής του V8 είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2004…

Αν και δεν έγιναν σχόλια για τη διάρκεια της συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, αποτελεί κοινό μυστικό ότι έχει υπογραφεί μονοετές συμβόλαιο (και ότι φυσικά η Williams πληρώνει για τους κινητήρες) και ότι ο Frank είναι πολύ κοντά στο να έρθει σε συμφωνία με την Toyota για το 2007 και έπειτα (μια επιλογή που είχε κάνει και το 1988 όταν χρησιμοποίησε τους κινητήρες της Judd για μια μόνο σεζόν μέχρι να στραφεί στη Renault μετά τη φυγή της Honda προς τη McLaren). Φυσικά όμως, δεν αποκλήθηκε η ανανέωση της συνεργασίας Williams-Cosworth για το 2007.

Στον αντίποδα, η BMW έκανε γνωστό ότι θέλει να τερματίσει την εξαετή συνεργασία της με τη Williams με ψηλά το κεφάλι και ο αγωνιστικός διευθυντής της βαυαρικής εταιρίας, Mario Theissen ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στη Williams με τον καινούριο της προμηθευτή κινητήρων.
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr
O Frank Williams και ο Tim Routsis ανακοινώνουν τη συνεργασία Williams-Cosworth με φόντο μερικές FW07 και 08 οι οποίες αγωνίζονταν την περίοδο 1979-1983 και έφεραν στην ομάδα του Frank τα πρώτα πρωταθλήματα οδηγών (1980 Alan Jones, 1982 Keke Rosberg) και κατασκευαστών (1980-1) με κινητήρα Cosworth