Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Υπογράφτηκε η ‘Χάρτα της Ολυμπίας’. 25/5/2004 9:29 μμ

Πατήστε για μεγέθυνση
Στην γενέτειρα του Ολυμπιακού πνεύματος, την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, τέθηκαν απόψε οι βάσεις για την υλοποίηση μίας μεγάλης ιδέας.

Εκεί, οι επικεφαλείς της οργανωτικής επιτροπής του διεθνή αγώνα ηλιακών αυτοκινήτων ‘Φαέθων 2004’ και οι εκπρόσωποι ενδιαφερόμενων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του εξωτερικού, υπέγραψαν τη ‘Χάρτα της Ολυμπίας΄.

Θυμίζουμε πως η τελευταία αποτελεί πρόταση της ελληνικής πλευράς, εμπνευσμένη από τον κ. Κώστα Καββαθά και αφορά στην καθιέρωση ενός αγώνα ‘καθαρών’ οχημάτων, ο οποίος θα διεξάγεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα, με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και τελικό προορισμό την εκάστοτε Ολυμπιακή Πόλη, μεταφέροντας το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της Ολυμπιακής ιδέας.

Η συγκίνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν έντονη, αφού για πολλούς από τους παρευρισκόμενους, η υλοποίηση μίας τέτοιας ιδέας αποτελούσε όνειρο ζωής._Π.Γ. (pglantzis@4troxoi.gr)


ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

«Ηλιακά Οχήματα και Ολυμπιάδες»


Στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, στον τόπο που η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει από τις ακτίνες του Ήλιου και ξεκινώντας από εδώ ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο διατρανώνοντας την παγκοσμιότητα του Ολυμπιακού Ιδεώδους

σήμερα, Τρίτη 25 Μαϊου του έτους 2004

συγκεντρώθηκαν οχήματα που κινούνται αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου. Ήλθαν εδώ από τα πέρατα του κόσμου σε μια συμβολική εκδήλωση θέλησης της ανθρωπότητας, που εκφράζεται κυρίως από τους νέους επιστήμονες, για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η Ολυμπιακή Ιδέα γεννήθηκε και μπορεί να επιβιώσει.

Η εκδήλωση «Φαέθων 2004», ενταγμένη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά Οργανώτρια Χώρα Ολυμπιακών Αγώνων επιχειρεί με ένα τόσο συμβολικό τρόπο να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου οι Αγώνες αυτοί να συνεχίσουν να διεξάγονται ανά τους αιώνες με την κλασσική τους μορφή.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν, προερχόμενοι από τους χώρους της επιστήμης, της έρευνας, της άθλησης, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εμπνευστές και εργάτες της ιδέας του ηλιακού και κατ’ επέκταση του «καθαρού» οχήματος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να υποστηρίξουμε την Ελληνική πρωτοβουλία και να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίησή της. Με τη συνεργασία όλων μας θα επιδιωχθεί η διοργάνωση κάθε τέσσερα χρόνια ενός επικού ταξιδιού με ηλιακά και άλλα «καθαρά» οχήματα από την Αρχαία Ολυμπία στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αποτελεί ένα ισχυρότατο μέσο προβολής των περιβαλλοντικών ανησυχιών για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Θα αποτελεί επίσης σημαντική συνεισφορά της διοργανώτριας χώρας στην προσπάθεια προστασίας των πολιτιστικών μνημείων όλης της ανθρωπότητας από τους κινδύνους που εγκυμονεί γι’ αυτά η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η διοργάνωση αυτή θα αναδεικνύει τη διασύνδεση τεχνολογίας και πολιτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μέσου διαιώνισης του Ολυμπιακού Ιδεώδους και γενικότερα των κλασσικών αξιών της ανθρωπότητας.

Dr Γεώργιος Αγερίδης
Prof. Georg Brasseur
Βασίλειος Δεσποτόπουλος
David Fewchuck
Hans Gochermann
Κώστας Καββαθάς
Bruno Moretti
Διονύσιος Νέγκας
Καθηγ. Αθανάσιος Σαφάκας
Brian Scholz
Chris Selwood
Katsutoshi Tamura
Hans Tholstrup
Prof. Andrea Vezzini
Επικυρώθηκε από τον Δήμαρχο Ολυμπίας Γιάννη Σκουλαρίκη