Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

BTCC: Πρεμιέρα σε νυχτερινό φόντο 21/4/2003 2:24 μμ

James Thomson
Ποιός θα σταματήσει τον Thommo;
Το BTCC έχει καταξιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση των οπαδών των αγώνων με αυτοκίνητα τουρισμού ως το κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα του χώρου. Στη τρίτη χρονιά της μετά Super Touring εποχής και χάρη στη σκληρή δουλειά του διευθυντή Richard West ο θεσμός παρουσιάζει επίπεδο ανταγωνισμού αντίστοιχο με τις χρυσές χρονιές της ιστορίας του. 17 οδηγοί, εκπροσωπώντας πέντε κατασκευαστές, είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν μπογιά και να ταλαιπωρήσουν τα όπλα τους σε αναζήτηση της επιτυχίας στο πιο "physical" στίβο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Σαν πρώτο φαβορί ξεκινά για μια ακόμη χρονιά η Vauxhall. Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει κυριαρχήσει τα τελευταία δύο χρόνια στο πρωτάθλημα κατακτώντας όλους τους διαθέσιμους τίτλους. Όμως, η περυσινή πίεση από MG και Honda προβλημάτισε και έτσι για φέτος έγινε στη κυριολεξία γενική επιστράτευση ταλέντου: Πέρα από το εργοστασιακό δίδυμο των James Thomson, Yvan Muller στα κόκκινα της VX Racing ντύθηκε και ο ταχύτατος Paul O Neill, ενώ με δύο ημιεργοστασιακά Astra Coupe προδιαγραφών 2003 προετοιμασμένα από την ομάδα του Gary Ayles θα συμμετάσχουν ο πρωταθλητής του 2001 Jason Plato και ο ταλαντούχος νεαρός Gavin Pyper. Στόχος, ο τρίτος τίτλος σε μια χρονιά που όπως φημολογείται θα είναι η τελευταία επίσημης εμπλοκής για την εταιρία.

Πατήστε για μεγέθυνση
MG ZS
Στο επίκεντρο της προσοχής της MG το BTCC
Μεγάλος αντίπαλος της Vauxhall θα είναι και φέτος η MG. Η Βρετανική εταιρία βλέπει το BTCC σαν τη καλύτερη πλατφόρμα για να πλασάρει το ανήσυχο προφίλ της. Γι αυτό ακριβώς το λόγο εγκατέλειψε τα υπόλοιπα της προγράμματα σε WRC και Le Mans συγκεντρώνοντας τον προϋπολογισμό του αγωνιστικού τμήματος στην εξέλιξη των ZS. Έτσι έκανε μακράν το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα χειμερινών δοκιμών, ενώ εντυπωσίασε και στις επίσημες δοκιμές όπου κοντραρίστηκαν όλες οι εργοστασιακές ομάδες δείχνοντας ότι το αυτοκίνητο δυνάμωσε στα αδύνατα σημεία που έδειξε πέρυσι (κυρίως δηλαδή στον κινητήρα). Πιλότοι, οι γνωστοί από πέρυσι Anthony Reid και Warren Hughes πλαισιωμένοι από τον νεαρό Colin Turkington.

Πατήστε για μεγέθυνση
Honda Civic Type R
Το απόλυτο όπλο για φέτος;
Τρίτος διεκδικητής του τίτλου η εργοστασιακή ομάδα της Honda. Τα Civic Type R αποδείχτηκαν η έκπληξη του περυσινού πρωταθλήματος δείχνοντας συνεχής βελτίωση όλη τη χρονιά. Για φέτος η Arena Motorsport θα έχει στη διάθεση της τρία ολοκαίνουργια αυτοκίνητα αλλά και αναβαθμισμένη οδηγική δύναμη αφού η Honda UK κατάφερε να κρατήσει για δεύτερη χρονιά τον καλύτερο rookie του 2002 Alan Morrison αλλά και να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του αγαπημένου των θεατών Matt Neal και του 19χρονου Tom Chilton. Τέλος, στο πρωτάθλημα θα συμμετέχει ένα τέταρτο Type R προετοιμασμένο από τη Synchro, ομάδα που απαρτίζεται από εργαζόμενος στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Swindon και οδηγό τον μόνιμο πρωταθλητή της κατηγορίας Παραγωγής James Kaye.

Πατήστε για μεγέθυνση
Peugeot 307
Σχεδιασμένα από τον Sergio Rinland τα Peugeot
Άλλοι δύο κατασκευαστές θα βρεθούν στο φετινό grid αλλά με σαφώς μικρότερες πιθανότητες για διάκριση. Η άγνωστη στην Ελλάδα Μαλαισιανή Proton συνεχίζει την εμπλοκή της στο πρωτάθλημα με ακριβώς την ίδια σύνθεση με πέρυσι. Τα δύο εργοστασιακά Impian υστερούν σε εξέλιξη σε σχέση με τον ανταγωνισμό αφού η ομάδα δεν διαθέτει αντίστοιχο προϋπολογισμό με τον ανταγωνισμό γεγονός που περιορίζει τους ικανότατους David Leslie και Phil Bennett. Το άλλο αουτσάιντερ είναι η ιδιωτική συμμετοχή της Peugeot. Παρά το ότι οι κανονισμοί έχουν φτιαχτεί ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών με δικιάς τους κατασκευής αυτοκίνητα, η μόνη ομάδα που είχε το θάρρος να ξεκινήσει ένα τόσο δύσκολο project ήταν η Vic Lee Racing. Σχεδιασμένα υπό την επίβλεψη του γνωστού από την F1 Sergio Rinland τα δύο Peugeot 307 είναι ίσως τα πιο όμορφα αυτοκίνητα του BTCC. Οδηγοί τους οι Dan Eaves και Carl Breeze στη δεύτερη χρονιά τους με την ομάδα.

Ο πρώτος αναμέτρηση του προγράμματος διεξάγεται σήμερα, πρώτη Δευτεριάτικη Bank Holiday της άνοιξης, στο Mondello της Ιρλανδίας. Μάλιστα, αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος θεατών αφού εκτός από τη γοητεία της πρεμιέρας υπάρχει και η έξτρα διάσταση που θα δώσει το σκοτάδι μια και οι αγώνες θα είναι νυχτερινοί.
Κ.Λ.
kleonis@hotmail.com
Πατήστε για μεγέθυνση
Vauxhall Astra Coupe
Στο χατ τρικ στοχεύει η Vauxhall
Πατήστε για μεγέθυνση
Proton Impian
Η άγνωστη στην Ελλάδα Proton συμμετέχει στο BTCC