Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Formula Nissan World Series: Το πρότυπο 30/3/2003 1:14 μμ

Πρεμιέρα το Σαββατοκύριακο για το πρωτάθλημα που φιλοδοξεί να εκθρονίσει την Formula 3000 από τη κορυφή των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μονοθεσίων. Στη δεύτερη χρονιά του το πρωτάθλημα Formula Nissan World Series εντυπωσιάζει με την ποιότητα των οδηγών που θα λάβουν μέρος. Το παράδειγμα του Ricardo Zonta που μετά από μια υπέροχη χρονιά και με το τίτλο του πρωταθλητή στη τσέπη εξασφάλισε ένα πολύ παχυλό συμβόλαιο δοκιμαστή με την ομάδα της Toyota λειτούργησε σαν το καλύτερο κράχτη. Τρεις εν ενεργεία δοκιμαστές και άλλος ένας με παρουσία στο περυσινό πρωτάθλημα της Formula 1 επένδυσαν στο Nissan World Series τις ελπίδες τους για μια καλύτερη καριέρα. Καρέ τον άσσων λοιπόν και όχι μόνο αφού πέρα από τους εμπειρότερους υπάρχουν και αρκετοί ανερχόμενοι και πολλά υποσχόμενοι νέοι.
Πρώτο όνομα στη λίστα των συμμετοχών ο μόνιμος δοκιμαστής της Williams τα τελευταία χρόνια, Marc Gene. Ο Ισπανός θα οδηγήσει το αυτοκίνητο της ομάδας του βετεράνου των grand prix, Andrian Campos. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί πάλι το 2000 οπότε και είχαν κατακτήσει τον τίτλο στον πρόγονο του World Series. Μεγάλος του αντίπαλος ο Βραζιλιάνος Enrique Bernoldi, πιλότος τα δύο τελευταία χρόνια της χρεοκοπημένης πλέον Arrows. Την υποστήριξή του έχει αναλάβει η κορυφαία Ιταλική ομάδα των junior πρωταθλημάτων, RC Motorsport. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της συγκεκριμένης ομάδας έχουν αναδειχτεί πολλά ταλέντα με κορυφαίο τον Giancarlo Fisichella. Στην λίστα των φαβορί και ο άνθρωπος που θα καλύψει το κενό του Zonta στην Racing Engineering, ο Γάλλος Stephane Sarrazin γνωστός από τη θητεία του σαν δοκιμαστής στις Toyota και Prost. Δεύτερος πιλότος της ομάδας ο έμπειρος Βέλγος Bas Leinders που κατά καιρούς συμμετέχει σε δοκιμές και εκδηλώσεις της Minardi.
Σημαντική για το πρωτάθλημα είναι η υποστήριξη που προσφέρει η Renault. Η μεγάλη αδερφή της Nissan χρηματοδοτεί τις συμμετοχές δύο μελών της ακαδημίας της με την Gabord Competition. Πρώτος πιλότος ο δοκιμαστής της ομάδας του Briatore, Frank Montagny, ενώ στο δεύτερο μπάκετ ο Φιλανδός που έκλεψε πέρυσι την παράσταση στην Βρετανική F3, Keikki Kovalainen. Άλλοι διακριθέντες απόφοιτοι του μεγάλου σχολείου που λέγεται F3 που θα συμμετάσχουν στο World Series είναι οι Γάλλοι Bruno Besson (Saulnier Racing), Bruce Jouanny (Carlin), Jonathan Cochet (GD) και ο Αυστριακός Norbert Siedler (Zele).
Τέλος, άξια αναφοράς είναι και η παρουσία δυο άλλων πιλότων: καταρχήν του γρηγορότερου αυτή τη στιγμή Ινδόυ (!) Narain Karthikeyan ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος από τη συγκεκριμένη χώρα που θα λάβει μέρος σε grand prix. Πριν γελάσετε με την σκέψη, θυμηθείτε ότι αυτό ακριβώς προσπαθούσε να πετύχει (και τα κατάφερε) κάποιος Alex Young. Ο δεύτερος είναι ο Paul Edwards νικητής της υποτροφίας που προσφέρει η Red Bull για την προώθηση Αμερικάνικου ταλέντου στη Formula 1. Θεωρείται δεδομένο ότι αν ο νεαρός δείξει θετικά στοιχεία θα βρει σύντομα μια θέση στο grid.
Σε πρωτάθλημα πρότυπο εξελίσσεται συνεπώς το Formula Nissan World Series: Η μεγάλη προσπάθεια του Ισπανού promoter απέδωσε την παρουσία σωρείας χορηγών (σε δύσκολους καιρούς να μην ξεχνάμε) που με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τις συμμετοχές κορυφαίων πιλότων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές των μονοθέσιων που θυμίζουν Formula 1 περασμένων εποχών (άφθονο μηχανικό κράτημα και μικρή εξάρτηση από τα αεροδυναμικά βοηθήματα) συνεπάγεται χορταστικό θέαμα. Προσθέτοντας και την κορυφαίου επιπέδου προώθηση είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τόσοι θεατές γεμίζουν σταθερά τις κερκίδες στις πίστες που εξελίσσεται το πρωτάθλημα. Δυστυχώς όμως όλα αυτά ακούγονται πολύ μακρινά σε σχέση με την εγχώρια μίζερη πραγματικότητα._
Κ.Λ. (kleonis@hotmail.com)