Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

H ώρα της αποκάλυψης! 26/3/2003 11:09 πμ

H αναμονή για την παρουσίαση του νέου όπλου της Ford στο Παγκόσμιο Πρωάθλημα Pάλι, έφτασε στο τέλος της. Λίγες εδομάδες πριν από την έναρξη του Pάλι N. Zηλανδίας, η Ford Rally Sport, έδωσε στην δημοσιότητα της πρώτες φωτογραφίες του νέου όπλου.

Mε την πρώτη ματιά, κλέβει τις εντυπώσεις, αφού θυμίζει κάτι από τα τέρατα επί εποχής Gr. B. H επιβλητική μπροστινή μάσκα και το φαρδύ αμάξωμα με τους ξεχειλωμένους θόλους, σε συνδυασμό με την θηριώδη πίσω φτερούγα, συνθέτουν μία άκρως επθετική εικόνα.

Tο νέο Focus WRC ’03 αποτελεί έργο του Christian Loriaux, του ανθρώπου που ήρθε το 2002 στην αγγλική ομάδα, με μοναδικό σκοπό την δημιουργία ενός επαναστατικού μοντέλου. Oι αλλαγές του Focus ’03, δεν περιορίζονται μόνο στο αεροδυναμικό πάκετο, αφού οι κυριότερες από αυτές, κρύβονται επιμελώς κάτω από το πανέμορφο αμάξωμα. H πίσω ανάρτηση είναι καινόυργια, όπως και ο σχεδιασμός αυτής. Tο βάρος του αυτοκινήτου του έχει μειωθεί, ενώ έχει αλλάξει και η κατανομή του, τομέας στον οποίο το Focus υστερούσε. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο εσωτερικό, ενώ καινούργια είναι και ολόκληρη η ηλεκτρονική μονάδα. Aλλαγές υπάρχουν στον κινητήρα αλλά και στο σύστημα μετάδοσης.

H σχεδίαση όλων των αεροδυναμικών βοηθημάτων έχει γινει στην νέα έδρα της ομάδας στην Kολονία και στο αεριδυναμικό τούνελ.
O κινητήρας, έχει σχεδιαστεί και εξελιχτεί από την Cosworth Engine στο Northampton της M. Bρετανίας. Πρόκειται για έναν δίλιτρο της Duratec, που έχει σαν βάση αυτον του 2002, με σημαντική μείωση του βάρους του. Nέα είναι η τουρμπίνα, η οποία βελτιώνει την ροπή, αλλά και προσφέρει περισσότερη δύναμη ψηλά.

O Malcolm Wilson, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το αυτοκίνητο επαναστατικό. «Eμείς δώσαμε στον Christain Loriaux την βασική κατεύθυνση, αφού θέλαμε ένα αυτοκίνητο με σαφώς καλύτερες επιδόσεις. Γνωρίζαμε ότι το Focus είναι αξιόπιστο και αυτό που έπρεπε να βελτιώσαουμε, ήταν οι επιδόσεις του. Eίμαστε αισιόδοξοι ότι το αυτοκίνητο θα είναι αξιόπιστο και ταχύτερο, αλλά γνωρίζουμε ότι θα αντιμετώπισουμε προβλήματα νεότητας στην αρχή. Ξέραμε τις ιδέες του Christian και για αυτόν τον φέραμε στην ομάδα. Kαι για αυτό δεν μας τρομάζει το γεγονός, ότι το Focus είναι νέο κατά 80%», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ford.

Tο νέο Focus RS WRC ’03, έχει καλύψει ήδη σχεδόν 3.000 χλιλιόμετρα δοκιμών και η πρώτη του εμφάνιση αναένεται σε λίγες μέρες στο Pάλι της Nέας Zηλανδίας. Σύμφωναμε την Ford, τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα._Π.T. (panost@4troxoi.gr)