Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Ανάβαση Πιτίτσας: Κρίμα… 1/4/2007 8:44 μμ

Εκεί που όλα έβαιναν κατά ευχήν στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων, μια ακατανόητη ενέργεια του Αλέξανδρου Ρουστέμη, οδήγησε στη διακοπή και ακύρωση του αγώνα.

Δυστυχώς παρόλο που απόψε είναι πρωταπριλιά, δεν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα αστεία που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Ο πρώτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων, που πραγματοποιήθηκε στην Πιτίτσα έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια, υπό τη διοργάνωση του Α.Ο.Π., είχε όλα τα συστατικά ώστε να εξελιχθεί εξαιρετικά, τόσο από άποψη θεάματος όσο και συναγωνισμού.

Ο ήλιος λάμπρυνε το βουνό, ενώ παράλληλα ζέστανε τους περίπου 15.000(!) θεατές που, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν στο βουνό για να θαυμάσουν τις προσπάθειες των 129 οδηγών που εκκίνησαν. Οι προσπάθειες των ανθρώπων του Α.Ο.Π. είναι πολύ καλές, αφού ο κόσμος παρά το μεγάλο αριθμό του στάθηκε σε σωστά σημεία, κάτι που έκανε τον αγώνα πολύ ασφαλή. Σημαντική ήταν και η ενέργεια του προέδρου της λέσχης Κωνσταντίνου Κούλη, που ανέβηκε όλα τα «Κ», όπως ονομάζονται οι στροφές των αναβάσεων, μαζί με τους Λεωνίδα Κύρκο, Μάριο Ξανθάκο, Κώστα Πατσουρέα και Στράτο Φωτεινέλη, οι οποίοι μίλησαν με τους θεατές, πείθοντάς τους να καθίσουν σε ασφαλή σημεία.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο αγώνας, με το πρώτο σκέλος να διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με την ολοκλήρωση όμως του σκέλους, οι οδηγοί παρέμειναν καθηλωμένοι μαζί με τα αυτοκίνητά τους στο χώρο του παρκ φερμέ στον τερματισμό, επειδή ο Αλέξανδρος Ρουστέμης, στάθμευσε κάθετα το Ford Sierra RS 500 στο χώρο του warm up όταν δεν του επιτράπηκε να ξεκινήσει τον αγώνα, επειδή δε φορούσε την απαιτούμενη άφλεκτη μπαλακλάβα. Το αποτέλεσμα την ακατανόητης ενέργειας ήταν να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος, αφού οι κριτές είχαν ήδη επιτρέψει σε θεατές να φύγουν από τη διαδρομή, ανοίγοντάς τη για λίγα λεπτά, ανάμεσα στα δυο σκέλη.

Η ώρα περνούσε και οι οδηγοί ξεκίνησαν για την αφετηρία, ώστε να πείσουν το Ρουστέμη, να ανοίξει το δρόμο για να διεξαχθεί το δεύτερο σκέλος. Βέβαια, η χρονική καθυστέρηση, είχε προκαλέσει δυσφορία στους θεατές, οι οποίοι έφευγαν από τη διαδρομή και γενικότερα κινούνταν μέσα σε αυτή, προς αμφότερες τις κατευθύνσεις. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της οργάνωσης και των υπόλοιπων αθλητών ο οδηγός από την Κόρινθο αρνήθηκε να μεταπειστεί και να μετακινήσει το αυτοκίνητό του επεκτείνοντας την καθυστέριση. Έτσι, αφού μέχρι τις 16:00 δεν είχε γίνει δυνατό να ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος αποφασίστηκε από την οργάνωση, για λόγους ασφαλείας, τόσο των θεατών όσο και των ίδιων των οδηγών, να ακυρωθεί το σκέλος και κατά συνέπεια, να ακυρωθεί ολόκληρος ο αγώνας, αφού για να προσμετρήσει, βάσει των κανονισμών, έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί 6 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Ωστόσο, η τελική απόφαση βρίσκεται στην κρίση της ΕΘ.Ε.Α., η οποία αναμένεται να πάρει σύντομα οριστική απόφαση. Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες με τις αποφάσεις από μέρους της ΕΘ.Ε.Α και του Σ.Ο.Α.Α. σε σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν.

Αξίζει να σημειώσουμε ένα ακόμα εξωαγωνιστικό γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στους αγωνιζόμενους. Χθες, κατά τη μεταφορά των αγωνιστικών, που ως επί το πλείστον γίνεται σε τρέιλερ, πολλοί οδηγοί δέχθηκαν κλήσεις, που με το νέο Κ.Ο.Κ. φτάνουν τα 5000 Ευρώ. Σήμερα, μετά από ενέργειες που έγιναν, υπήρξε δέσμευση από την Αστυνομία και το Υπουργείο πως, κατά εξαίρεσιν, οι αγωνιζόμενοι να μπορέσουν να επιστρέψουν τα αυτοκίνητά τους με τρέιλερ, χωρίς να δεχθούν κλήση. Είναι καιρός όμως, να δοθεί μια μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτελεί μια από τις αθέατες, αλλά πολύ ψυχοφθόρες για τους αγωνιζόμενους, πλευρές των αγώνων.

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος αναβάσεων λοιπόν δυστυχώς δεν μπόρεσε να αποδώσει την πραγματική εικόνα της προσπάθειας που δίνεται από κάθε πλευρά για ουσιαστική αναβάθμιση του χώρου. _Ν.Δ.( nodas@4troxoi.gr )

Όσοι θέλετε να δείτε τους χρόνους τους πρώτου σκέλους, μπορείτε να τους βρείτε στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό, στην ιστοσελίδα της ΕΘ.Ε.Α.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER-IMAGES
Κρίμα που οι προσπάθειες των αγωνιζόμενων απέναντι στο χρονόμετρο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα.