Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Δικαστήρια και αγοραπωλησίες 30/8/2005 2:02 πμ

O δαιμόνιος Bernie Ecclestone δεν αφήνει τίποτα στην τύχη...
Την Παρασκευή το πρωί οι εταιρίες Formula One Holdings και Formula One Administration (η ελέγχουσα και διοικούσα αντίσοιχα εταιρία της Formula 1) βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Καθώς αυτό τον καιρό όλοι οι δικαστές βρίσκονται σε διακοπές, μόνο ενδιάμεσες ακροάσεις μπορούν να λάβουν μέρος και μόνο ενδιάμεσες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν για εκκρεμείς υποθέσεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η καινούρια αυτή ακρόαση έχει να κάνει με προηγούμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς πέραν του ότι δεν έχει υπάρξει κάποια είδηση για καινούρια νομικά μέτρα εναντίον του Bernie Ecclestone (ο οποίος έχει ιδρύσει και τις δυο αυτές εταιρίες) θα ήταν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει μέσα στον Αύγουστο. Οι τρεις τράπεζες (Bayerische Landesbank, JP Morgan Chase και Lehman Brothers) που παρέλαβαν το 75% των μετοχών της SLEC (της εταιρίας που κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Formula 1 για τον επόμενο… αιώνα!) μετά την πτώχευση του ομίλου Kirch που είχε αρχικά εξαγοράσει το ποσοστό αυτό, είχαν λάβει νομικά μέτρα εναντίον του Ecclestone πέρυσι καθώς ο Bernie κατέχοντας μόλις το 25% διοικούσε τις εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται υπό τον όρο «Formula 1» χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τους υπόλοιπους μετόχους, κερδίζοντας την υπόθεση. Η νέα αυτή επίσκεψη στα δικαστήρια, σημαίνει πιθανότατα ότι η FOH η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών πλέον, δεν ελέγχει τη FOA. Εάν το έκανε δε θα υπήρχε λόγος νομικών μέτρων… Αν και η γενική πίστη ήταν ότι η FOA είχε περιέλθει και αυτή υπό τον έλεγχο των τραπεζών αυτή η νέα εκδίκαση μάλλον έγινε για να πιστοποιηθεί ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου πράγματι εφαρμόζονται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν περισσότερα δικά τους μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της FOA στην προσπάθειά τους να έχουν την πλειοψηφία του με το μέρος τους. Παραμένει να δούμε ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις αυτές και κατά πόσο θα αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων και ελέγχου των επιχειρήσεων και κατά πόσο θα διαφοροποιηθεί η πορεία πλεύσης αυτών.

Εντωμεταξύ διάφορα μεγάλα κεφάλ(α)ια γλυκοκοιτάζουν αυτό το 75% το οποίο μόλις ξεπληρωθεί (οι αισιόδοξες πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του 2006, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν την προγραμματισμένη διορία) θα είναι και πάλι -ή μήπως είναι ήδη;- προς πώληση. Έξι συμπράξεις εταιριών (μεταξύ τους και ο όμιλος εταιριών Tom Group, του οποίου την προσφορά ο Ecclestone απέρριψε, ενώ μια άλλη σύμπραξη προσέγγισε πρόσφατα τον επικεφαλής της εταιρίας δορυφορικών τηλεοπτικών μεταδόσεων BSkyB λαμβάνοντας θετική απόκριση όπως αναφέρει η εφημερίδα The Business) ενδιαφέρονται για το χρυσό αυτό 75%. Ο Ecclestone έχει εκφράσει την επιθυμία του το ποσοστό αυτό να καταλήξει στις ομάδες και αυτό είναι πιθανό να μπορεί να γίνει μέσω της Αμερικανίδας Robin Saunders, πρώην ανώτατο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας WestLB, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sunday Telegraph. O Bernie έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Saunders, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% των τραπεζών μέσω της ιδιόκτητης εταιρίας της Clearbook Capital Partners και των (άγνωστων ακόμα) χρηματοδοτών της έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τα οποία οι ομάδες εν συνεχεία θα καλούνταν να αναπληρώσουν για να παραλάβουν τον έλεγχο, διατηρώντας φυσικά τον Ecclestone επικεφαλής. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε φυσικά δεδομένου του γεγονότος ότι και οι υπόλοιπες επτά ομάδες (πέραν της Ferrari, της Red Bull και της Jordan/Midland) θα παραταχθούν στο πλευρό του Βρετανού πολυεκατομμυριούχου υπογράφοντας την καινούρια Συνθήκη Ομονοίας (2008-2012) και δεν θα προχωρήσουν τις διεργασίες της δικής τους εταιρίας (Grand Prix World Championship ή GPWC), η οποία έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει το δικό της, αντίπαλο προς τη Formula 1 πρωτάθλημα.

Καλού κακού πάντως πριν από λίγο καιρό ο Bernie μέσω της ιδιόκτητης εταιρίας του Formula One Promotions and Administration υπέβαλε αίτηση για να κατοχυρώσει το δικαίωμα χρήσης του ονόματος GP1 (για το GP2 –την κατηγορία που αντικατέστησε τη Formula 3000 εφέτος- το έχει ήδη κάνει) στην Ευρώπη για 16 διαφορετικές κατηγορίες ενεργειών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση και η μετάδοση αγώνων, σαν εναλλακτική λύση εάν η Formula 1 όπως τη γνωρίζουμε αντιμετωπίσει μπελάδες… Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε και αν συμβεί, ο Ecclestone μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει ένα καινούριο πρωτάθλημα εν ονόματι GP1 του οποίου θα κατέχει το 100% και τουλάχιστον τρεις ομάδες να συμμετέχουν σε αυτό –μεταξύ τους και η Ferrari…
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr