Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Nαι, στο αυτοκινητοδρόμιιο Ορχομενού! 20/4/2005 9:26 πμ

Αποτελεσματική, συνθετική και εντυπωσιακή τόσο από πλευράς πλήθους ακροατηρίου, όσο και βαρύτητας παρουσιών και ομιλητών, ήταν η Ειδική Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου με θέμα «Αυτοκινητοδρόμιο Ορχομενού». Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας το έθεσε στην κορυφή των επιλογών της και το έφερε για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με ευρύ κατάλογο προσκεκλημένων.

Στη Συνεδρίαση παρέστησαν ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ευσταθόπουλος, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Ακριβάκης, Γιαννάκης και Τόγιας, οι Νομάρχες Φθιώτιδας και Φωκίδας κ.κ. Χειμάρας και Ανδρίτσος, ο Πρόεδρος της ΕΛΠΑ και του ΚΕΜΑΕ κ. Δεσποτόπουλος, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Υπερήφανος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαχρήστος, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ρούσσαρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Παπαναγιώτου, οι πρώην Βουλευτές και Υφυπουργοί κ.κ. Τσιμπλάκος, Κατσιμπάρδης και Καλογήρου, οι πρώην Νομάρχες κ.κ. Σταμούλης και Στάμος, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των ΟΤΑ της Βοιωτίας, εκπρόσωποι φορέων του Νομού και πολλοί πολίτες.

Επιστολές και μηνύματα έστειλαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Εξαρχος, ο Νομάρχης Εύβοιας κ. Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σκούμας, και ο πρώην Υφυπουργός κ. Αποστολίδης.

Στην πρωτοποριακή για τα Περιφερειακά δεδομένα και σημαντική αυτή συνεδρίαση αναπτύχθηκε η στρατηγική επιλογή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για την υλοποίηση Αυτοκινητοδρομίου με προδιαγραφές Formula 1 στον Ορχομενό, ως έργο κορυφαίο όχι μόνο για την ανάπτυξη της Βοιωτίας αλλά και όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ολοι μαζί είπαν «Ναι στο Αυτοκινητοδρόμιο»

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς τόνισε κατά την τοποθέτησή του τα επίμαχα θέματα για την κατασκευή του έργου και για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να εκφράσει ρητά την πολιτική της βούληση και να διατυπώσει σαφώς και δημόσια τις θέσεις της. Ο Νομάρχης κατέληξε σε ένα πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων, που θα πρέπει να διασφαλιστούν από τα Υπουργεία, έτσι ώστε «να αποκτήσουν η Περιφέρεια και η Βοιωτία μια σημαντική υποδομή ανάπτυξης και να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μεγάλο έργο για τον τόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους χαιρέτησαν ένθερμα την πρωτοβουλία του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας να συγκαλέσει Ειδική Συνεδρίαση για το Αυτοκινητοδρόμιο Ορχομενού.
Οι Νομάρχες Φθιώτιδας και Φωκίδας τόνισαν την περιφερειακότητα του έργου και αναφέρθηκαν με έμφαση στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας που σφυρηλατεί την ενότητα της Περιφέρειας και ιχνηλατεί το δρόμο για την ανάδειξη περιφερειακής συνείδησης. Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε η επιστολή του κ. Χειμάρα στον Πρωθυπουργό, η οποία υπενθυμίζει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το Αυτοκινητοδρόμιο και υπογραμμίζει τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη όλης της Στερεάς Ελλάδας.

Αντίστοιχη μνεία στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού προεκλογικά αλλά και στα λεγόμενα του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα κατά την επίσκεψή του στη Νομαρχία Βοιωτίας τον Νοέμβριο του 2004, έκανε και ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του ΥΠΑΝ κ. Ευσταθόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται κινητοποίηση όλων των φορέων για την επιτυχή υλοποίηση του έργου και όχι για τη διεκδίκησή του».

Στις συνθετικές συνεργασίες, στην ενότητα όλων των φορέων της Βοιωτίας και της Περιφέρειας, στην αποφυγή άγονων αντιπαραθέσεων με άλλες «υποψήφιες» για την κατασκευή του έργου περιοχές και στις καθαρές πολιτικές λύσεις που πρέπει να δοθούν από την Κυβέρνηση για τη χρηματοδοτική υποστήριξη του έργου αναφέρθηκε η πλειοψηφία των ομιλητών.

Η Ειδική Συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε γόνιμη και δημιουργική, και παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη συντεταγμένης στρατηγικής και συνεργατικών διαδικασιών με όλους τους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα και να γίνει πραγματικότητα το Αυτοκινητοδρόμιο στον Ορχομενό.

Ομόφωνη απόφαση

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση επιτροπής για την προώθηση της υλοποίησης του Αυτοκινητοδρομίου Ορχομενού αποτελούμενη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, τον Νομάρχη Βοιωτίας, τους Βουλευτές του Νομού Βοιωτίας, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους Νομάρχες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους επικεφαλής των μειοψηφιών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της ΕΛΠΑ και τον Δήμαρχο Ορχομενού ως μέλη του ΚΕΜΑΕ, και τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας.

Σκοπός της Επιτροπής αυτής είναι η άμεση συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με την παρουσία των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και των Υφυπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Αθλητισμού, ώστε να υπάρξει άμεση και σαφής δέσμευση ότι :

1. Η βασική επιλογή της κυβέρνησης για την κατασκευή Αυτοκινητοδρομίου, με προδιαγραφές Formula 1, είναι ο Ορχομενός Βοιωτίας.

2. Να ανακοινωθεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης των υποστηρικτικών έργων, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΟΙΟ με το ποσόν των 2 εκ. €

3. Να υπάρξει δέσμευση ότι θα διατεθούν οι αναγκαίοι για την υλοποίηση των υποστηρικτικών έργων πόροι.

Τέλος το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε, η Επιτροπή να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

(δελτίο τύπου)