Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

1o Σεμινάριο Νέων Αγωνιζομένων 15/2/2007 10:51 μμ

Οι κ. Τάσος Μαρκουίζος, Λώρης Μελετόπουλος και Νίκος Περατινός, μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους με νέους αγωνιζόμενους.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα εντευκτήρια της ΕΛΠΑ, το 1ο σεμινάριο νέων αγωνιζομένων, υπό την αιγίδα της ΕΘ.Ε.Α. με εισηγητές τους «Ιαβέρη», «ΕΛ ΕΜ» και Νίκο Περατινό.

Ένα από τα μέτρα που έχει πάρει η ΕΘΕΑ, αναφορικά με την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των ελληνικών αγώνων, έλαβε σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμά του. Με εισηγητές ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου των αγώνων, όπως οι Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός σε όλους με το ψευδώνυμο «Ιαβέρης», Λώρης Μελετόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο «ΕΛ ΕΜ» και Νίκος Περατινός, το 1ο σεμινάριο νέων αγωνιζόμενων, διεξήχθη απόψε στα εντευκτήρια της ΕΛΠΑ.

Η ανταπόκριση του κόσμου μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί, αφού το σεμινάριο παρακολούθησαν 86, όχι μόνο νέοι, αγωνιζόμενοι.
Ο "ΕΛ ΕΜ", δείχνοντας στους παρευρισκόμενους πως πρέπει να φορούν το κράνος τους, μαζί με το σύστημα προστασίας του αυχένα, HANS.
Το λόγο, πήρε αρχικά ο κ. Μαρκουίζος, ο οποίος προσπάθησε κατά να ευαισθητοποιήσει το ακροατήριό του, μιλώντας κυρίως για την οδική συμπεριφορά αλλά και την παιδεία που πρέπει να απορρέει από τους οδηγούς αγώνων τόσο εντός όσο και εκτός ε.δ., αφού αυτοί θα πρέπει να μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. «Κυρίως θέλησα να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά που μας άκουσαν, τα οποία αποτελούν το μέλλον των αγώνων. Πρωτεύοντα ρόλο στους αγώνες πρέπει να παίζει η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Άλλωστε, υπηρετούμε το μότο μας που λέει πως το χόμπι μας δεν πρέπει να γίνει θρήνος», μας είπε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο «Ιαβέρης».

Επίσης, ανέλυσε στο ακροατήριό του, ορισμένα σημαντικά στοιχεία όπως τον τρόπο προετοιμασίας του αυτοκινήτου, γνώμονας του οποίου πρέπει να είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας, αν και πάνω από όλα στάθηκε
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι, τους εισηγητές του σεμιναρίου.

στην ανάγκη βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, αφού οι αγώνες αυτοκινήτου είναι ένα άθλημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Τέλος, τόνισε και ορισμένα στοιχεία αναφορικά με τη συμπεριφορά των αγωνιζομένων, στην περίπτωση προβλήματος ή ατυχήματος, τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για κάποιο άλλο πλήρωμα του αγώνα.

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνοδηγούς «ΕΛ ΕΜ» ή κατά κόσμον Λώρης Μελετόπουλος. Ο κ. Μελετόπουλος, μοιράστηκε με το ακροατήριο ορισμένα από τα μυστικά της συνοδήγησης, ενώ έδειξε στους παρευρισκόμενους, σωστούς τρόπους πρόσδεσης του κράνους, καθώς και ορισμένα ακόμη απαραίτητα εξαρτήματα για τα μέλη του πληρώματος, όπως η μπαλακλάβα, το HANS και φυσικά οι ζώνες ασφαλείας.
Ο Νίκος Περατινός, έδειξε σε όλους μια πιο ρομαντική πλευρά των αγώνων.
Επίσης, μίλησε για τη σωστή θέση του καθίσματος αλλά και του συνοδηγού γενικότερα, μέσα στο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Πάντως, ο επίλογος της ομιλίας του κ. Μελετόπουλου ήταν ίσως η κορυφαία στιγμή για τους παρευρισκόμενους, αφού παρακολούθησαν in car πλάνα από μια πολύ δύσκολη ιταλική ε.δ. όπου είχε συμμετάσχει ο έμπειρος συνοδηγός, παραπλεύρως του Άρη Βωβού. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, μας είπε: «Είμαι ευχαριστημένος, διότι από όσο είδα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετοί ακροατές. Επίσης, από τα πρόσωπά τους είδα πως και εκείνοι έμειναν ευχαριστημένοι».

Έπειτα, ανέλαβε ο πολύπειρος Νίκος Περατινός, τον οποίο έχουμε γνωρίσει από τα… 100 μέτρα των αγώνων αυτοκινήτου, δηλαδή τις αναβάσεις. Ο κ. Περατινός, αφού ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά των αγώνων αναβάσεων αλλά και σιρκουί, στη συνέχεια εξήρε την… ερωτική του σχέση με τους αγώνες, η οποία του απαγορεύει να τους εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια,
H ανταπόκριση του κόσμου ήταν άκρως ικανοποιητική, στο 1ο σεμινάριο νέων αγωνιζομένων.
δίνοντας έναν όμορφο τόνο στον επίλογο της εκδήλωσης. Ο κ. Περατινός μας είπε: «Δέχτηκα να συμμετάσχω σε αυτή την ομάδα εισηγητών, αφού εκτιμώ και θαυμάζω τον Τάσο αλλά και το Λώρη. Θεωρώ πως ο Τάσος (Μαρκουίζος) επιτελεί κοινωνικό έργο, προσπαθώντας να εκπαιδεύσει τους Έλληνες οδηγούς, ενώ ο Λώρης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνοδηγούς αγώνων. Εγώ θέλω να μεταφέρω και στους νεότερους τις εμπειρίες μου από τις αναβάσεις, ενώ από την προσέλευση κόσμου έμεινα πολύ ευχαριστημένος, αφού φάνηκε πως το ενδιαφέρον για τέτοιες δραστηριότητες είναι μεγάλο».

Επιπρόσθετα, αναφορά στους αγωνιζόμενους αναφορικά με τη διάσωση αλλά και την ύπαρξη και χρήση ελικοπτέρου, έκανε ο γιατρός της ΕΛΠΑ για τους αγώνες, κ. Παππάς. Τα σεμινάρια για νέους αγωνιζόμενους δε θα πραγματοποιούνται μόνο στην Αθήνα, αλλά θα συνεχιστούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Eπόμενος προορισμός, θα είναι η Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου. _Ν.Δ. (nodas@4troxoi.gr)