Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-οδηγοί
βαθμολογία

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Formula 1  / Νέα  / Αρθρο

H οικογένεια Chapman υποστηρίζει το Group Lotus 24/12/2010 4:11 μμ

O χρωματισμός που κέρδισε το διαγωνισμό της Team Lotus, αλλά δε θα χρησιμοποιηθεί.
Άλλο ένα επεισόδιο προστέθηκε στη σαπουνόπερα που έχει δημιουργηθεί από τη διαμάχη μεταξύ Team Lotus και Lotus Renault GP, με την οικογένεια του Colin Chapman, ιδρυτή της θρυλικής εταιρίας να αποσύρει την υποστήριξή της από την ομάδα του Tony Fernandes…

H χήρα του Chapman, Hazel και ο γιος του Clive, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι το 2010, με τη συμβουλή της Proton, υποστήριξαν την ομάδα του Tony Fernandes που βασίζεται στο Hingham, η οποία αγωνιζόταν υπό την ονομασία Lotus Racing, έχοντας πάρει σχετική άδεια από το Group Lotus. Η οικογένεια Chapman αναφέρει ότι εντυπωσιάστηκε από τα φετινά επιτεύγματα της Lotus Racing, αλλά εφόσον η άδεια χρήσης του ονόματος ανακλήθηκε, «τα πράγματα άλλαξαν», όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση.

«Κατά τη διάρκεια του 2010, η οικογένεια Chapman, όταν και όπως ήταν κατάλληλο, έκανε ξεκάθαρο σε αυτούς που εμπλέκονταν, ότι θα προτιμούσε το όνομα Team Lotus να μη χρησιμοποιηθεί στη Formula 1. Πράγματι, λάβαμε διαβεβαιώσεις για αυτό. Η ταυτότητα της Team Lotus αντιπροσωπεύει την αγωνιστική κληρονομιά του Colin Chapman».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συσχέτιση της Classic Team Lotus (που ασχολείται με ιστορικά μονοθέσια της παλιάς ομάδας) με το Group Lotus χαίρει εκτίμησης και είναι απόλυτα αρμόζουσα. «Η οικογένεια Chapman θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Group Lotus, το οποίο αποτελεί την ακόμα ζωντανή οντότητα που δημιούργησαν οι Colin και Hazel Chapman».

Οι ιθύνοντες της Team Lotus, Tony Fernandes και Mike Gascoyne (επικεφαλής τεχνικό στέλεχος) δε σχολίασαν την ανακοίνωση. Ωστόσο, ο Fernandes είχε δηλώσει πριν από αυτήν: «Ποτέ δεν διεκδίκησα την κληρονομιά της Team Lotus. Ποτέ δεν ήθελα να είμαι η Team Lotus. Θα προτιμούσα να είχε παραμείνει στον Clive Chapman. Θα προτιμούσα να δημιουργήσω ένα καινούργιο κεφάλαιο, να φέρω το όνομα Lotus πίσω στην F1, να χτίσω μια ομάδα στις παραδόσεις του Colin Chapman, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τίποτα να κάνουμε μαζί του. Είναι κρίμα. Μου άρεσε η Lotus Racing και πάντοτε πίστευα ότι η Team Lotus θα έπρεπε να επιστραφεί στην οικογένεια Chapman. Αλλά αυτά είναι τα χαρτιά που μας μοιράστηκαν».

Η Team Lotus άλλαξε και τα λογότυπα του εργοστασίου της (με τα καινούργια να φέρουν τα αρχικά του Colin Chapman, CABC. Επίσης, άλλαξε τη διεύθυνση της επίσημης ιστοσελίδας της, από το www.lotusf1racing.my στο www.teamlotus.co.uk. H Team Lotus αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βρετανικό όνομα domain, επειδή μέχρι πρότινος, το διεθνές www.teamlotus.com οδηγούσε τους επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα του Group Lotus. Η Lotus Renault GP θα παρουσιάσει τον καινούργιο της δικτυακό τόπο στις 31 Ιανουαρίου (και ενδέχεται τότε να δούμε και το καινούργιο μονοθέσιό της), ο οποίος θα βρίσκεται στη διεύθυνση www.lotusrenaultgp.com.

H Team Lotus επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διατηρήσει τον πράσινο/κίτρινο χρωματισμό για το 2011, εγκαταλείποντας το μαύρο/χρυσό που θα υιοθετήσει η Lotus Renault GP. Εντούτοις, η Team Lotus δημοσιοποίησε φωτογραφίες του μαύρου/χρυσού χρωματισμού που κέρδισε το διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η ομάδα και στον οποίο μπορούσε να συμμετάσχει οποιοσδήποτε.

Ο Fernandes είχε αντιδράσει έντονα επίσης στους ισχυρισμούς του CEO του Group Lotus, Dany Bahar, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε προσεγγίσει την ομάδα του Hingham για μια συμφωνία και η τελευταία είχε απαιτήσει τα τριπλάσια χρήματα από τη Renault. Ο Μαλαισιανός δήλωσε: «Απλά δεν είναι αλήθεια. Μπορώ να επιβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ προσφορά σε γραπτή μορφή και σίγουρα τίποτα στο ύψος των 60 εκατομμυρίων στερλινών -αυτά είναι καθαρές επινοήσεις. Ποτέ δε δεχθήκαμε προσφορά, γιατί δεν περάσαμε το στάδιο της αρχικής συνάντησης για δείπνο. Ο Dany Bahar και ο Riad Asmat (CEO της Team Lotus) συναντήθηκαν και αυτό ήταν. Δεν ανταλλάχθηκε καμία προσφορά. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην ομάδα, την παραχώρηση μετοχών και (ο Bahar) ανέφερε ένα παρόμοιο (με αυτό της συμφωνίας του Group Lotus με τη Renault) ποσό τότε, ύψους 20 εκατομμυρίων. Αλλά ήταν συζητήσεις, ποτέ δεν επανήλθαν με βάσιμη προσφορά. Είκοσι εκατομμύρια στερλίνες είναι το 1/3 του budget της ομάδας. Δε μπορώ να πιστέψω τι διάβασα (στις δηλώσεις του Bahar). Δεν ξέρω αν είναι απόπειρα να μας κάνουν να φανούμε άπληστοι και εχθρικοί. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια να μας δυσφημίσουν. Δε νομίζω ότι είναι σωστό. Ο Dany έβαλε στο μυαλό του ότι ο Mike Gascoyne είναι παλαιάς σχολής και ότι θα έπαιρνε πάρα πολύ καιρό για τη Lotus Racing να βρεθεί στην κορυφή».

Η υπόθεση της χρήσης του ονόματος Lotus στη Formula 1 αναμένεται να εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2011. Ο Fernandes δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με τη διαμάχη, λέγοντας ότι πράγμα έχει παρατραβήξει…
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr