Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-οδηγοί
βαθμολογία

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Formula 1  / Νέα  / Αρθρο

Επίσημα στη Marussia Virgin o Jerome D'Ambrosio 21/12/2010 4:06 μμ

O 24χρονος Βέλγος Jerome D'Ambrosio εξασφάλισε το δεύτερο cockpit της Marussia Virgin το 2011 και θα πλαισιώσει τον Timo Glock στην ομάδα, διεξάγοντας την πρώτη του σεζόν στη Formula 1.

O D'Ambrosio εκτελούσε χρέη τρίτου οδηγού στη Virgin στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς και οδήγησε το μονοθέσιο της ομάδας τέσσερις φορές στις ελεύθερες δοκιμές των τελευταίων Grand Prix της σεζόν. Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες η Marussia Virgin εξέταζε και τα ενδεχόμενα να διατηρήσει τον Lucas di Grassi, ή να προσλάβει τον Giedo van der Garde, εντέλει ο D'Ambrosio κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία του στο cockpit, με λίγη βοήθεια από τους σπόνσορές του.

Ο D'Ambrosio απέκτησε το πρώτο του καρτ όταν ήταν 9 ετών και δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται από τότε. Το 2002 κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο καρτ στην κατηγορία Formula A, για να κάνει τη μετάβασή του στα μονοθέσια την επόμενη σεζόν. Στην πρώτη του σεζόν στο Βελγικό πρωτάθλημα Formula Renault 1600, o D'Ambrosio στέφθηκε πρωταθλητής, οδηγώντας για την ομάδας του πρώην πιλότου της F1, Thierry Boutsen. Παράλληλα, αγωνιζόταν και στη Formula Koenig. To 2004, πέρασε στo Γαλλικό πρωτάθλημα Formula Renault 2.0 (ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 4η θέση της βαθμολογίας), κάνοντας μερικές εμφανίσεις και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 2005 αγωνίστηκε στο Ιταλικό πρωτάθλημα Formula Renault 2.0 (με μερικές εμφανίσεις και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), για να καταταγεί και πάλι 4ος στην τελική βαθμολογία, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε αγώνες του Euroseries F3000 και του FIA GT. Το 2006 ο D'Ambrosio αγωνίστηκε στο Euroseries F3000, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην τελική βαθμολογία, με 8 συμμετοχές σε 12 αγώνες. Επίσης, έκανε μερικούς αγώνες και για το World Series by Renault καθώς και στο FIA GT. To 2007 συμμετείχε στην πρώτη σεζόν του πρωταθλήματος Formula Master, όπου στέφθηκε πρωταθλητής, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν και στο Βελγικό πρωτάθλημα GT. Μετά από αυτή την επιτυχία ήρθε το βήμα στο GP2. Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα GP2 Asia (11ος), έκανε μια πλήρη σεζόν με την DAMS στο κανονικό πρωτάθλημα GP2 (και πάλι 11ος) και βρέθηκε στη δεύτερη θέση της τελικής βαθμολογίας του GP2 Asia που διεξήχθη το χειμώνα 2008-2009. Ο D'Ambrosio κατετάγη 9ος στο πρωτάθλημα GP2 του 2009 και 12ος στο φετινό, παρά το γεγονός ότι αυτή τη σεζόν κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο θεσμό.

Την καριέρα του D'Ambrosio διαχειρίζεται η Gravity Sports Management, η οποία ανήκει στην Genii Capital, συνιδιοκτήτρια εταιρία της Lotus Renault GP. O Βέλγος δήλωσε πανευτυχής που κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο του φτάνοντας στη Formula 1, τονίζοντας ότι υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός για το cockpit της Marussia Virgin.

O διευθυντής της Marussia Virgin, John Booth, δήλωσε ότι ο D'Ambrosio βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό στο ραντάρ της ομάδας για το 2011, ωστόσο όταν κλήθηκε να οδηγήσει το μονοθέσιό της ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό έκανε εύκολη την επιλογή στους ιθύνοντες της Marussia Virgin.

O D'Ambrosio θα γίνει ο 23ος Βέλγος που αγωνίζεται στη Formula 1 και ο πρώτος τα τελευταία 15 χρόνια, έπειτα από τον Bertrand Gachot.
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr