Η Honda είχε έτοιμες ήδη δυο RA106 για την παρουσίαση
Χθες, η νεοσύστατη ομάδα της Honda (πρώην BAR) πραγματοποίησε την παρουσίαση του καινούριου της μονοθεσίου, της RA106, στην πίστα της Βαρκελώνης. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά από το 1968 που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως κατασκευαστής σασί! Η αγορά της πλειονότητας των μετοχών της ομάδας της BAR δεν επέφερε αλλαγές στην εσωτερική δομή της ομάδας, άλλαξε όμως την ονομασία των μονοθεσίων της, η οποία πλέον ακολουθεί την παράδοση της ομάδας που αγωνίστηκε από το 1964 έως το 1968. Η ομάδα θα διατηρήσει τα χρώματα με τα οποία αγωνιζόταν πέρυσι (ελέω του βασικού σπόνσορά της, της Lucky Strike-BAT), τα οποία ωστόσο δεν απέχουν πολύ από το παραδοσιακό Honda Racing White που χρησιμοποιούσε η ομάδα της δεκαετίας του ’60.
Οι αεροτομές δίπλα από τις εισαγωγές αέρα των ψυγείων έχουν αλλάξει μορφή
Καθώς η ομάδα της BAR παρά τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών του 2004 δεν κατάφερε να κατακτήσει νίκη στην ιστορία της, ενώ η Honda έχει να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου από το 1999 ως κατασκευάστρια κινητήρων (αν και οι κινητήρες που χρησιμοποιούσε τότε η Jordan ονομάζονταν Mugen-Honda καθώς η ιαπωνική εταιρία δε χρηματοδοτούσε τις προσπάθειες της Mugen, αλλά παρείχε απλώς τεχνική υποστήριξη) και από το 1967 ως κατασκευάστρια σασί, αυτός είναι ο βασικότερος στόχος της «καινούριας ομάδας» και μάλιστα στον πληθυντικό αριθμό. Η σεζόν του 2005 ήταν αρκετά απογοητευτική για την ομάδα μετά τις επιτυχίες του 2004, αν και η ανάκαμψη στο δεύτερο μέρος της σεζόν ήταν παραπάνω από εμφανής.
Πλέον η ομάδα είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα: το εργοστάσιο του Brackley, το τμήμα κινητήρων στο Bracknell και το κέντρο έρευνας και εξέλιξης της εταιρίας στο Tochigi της Ιαπωνίας. Φυσικά, η πλήρης αγορά από τη Honda σημαίνει και περισσότερους οικονομικούς πόρους, ωστόσο ο τεχνικός διευθυντής, Geoff Willis τόνισε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να έχει μια ομάδα περισσότερα χρήματα, αλλά να είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο τα ξοδεύει.
Τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο πίσω μέρος έχουν αλλάξει μορφή
Φαίνεται λοιπόν ότι το ξόδεμα χρημάτων έχει ήδη ξεκινήσει στην ομάδα καθώς στην πίστα της Βαρκελώνης υπήρχαν ήδη ΔΥΟ RA106! O Willis τόνισε ότι το καινούριο μονοθέσιο είναι αποτέλεσμα 4 χρόνων (όσο καιρό δηλαδή βρίσκεται ο ίδιος στην ομάδα) σταθερής εξέλιξης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η ομάδα έχει ανακαλύψει τα προβλήματα που περιόριζαν την απόδοση του περσινού μονοθεσίου και τον τρόπο επίλυσής τους. Ελπίζει ότι οι θετικές ενδείξεις από τη μελέτη στην αεροδυναμική σήραγγα δε θα αποδειχθούν ανυπόστατες φέτος στην πίστα. Ο Willis αποκάλυψε ότι η βασική μέριμνα του τμήματος σχεδιασμού ήταν η αεροδυναμική του καινούριου μονοθεσίου και η αντιμετώπιση των διαφορετικών προβλημάτων που επιφέρει η χρήση του καινούριου ιαπωνικού οκτακύλινδρου κινητήρα.
Οι απολήξεις του πατώματος κάτω από τα ψυγεία προεξέχουν αισθητά
Τα λεγόμενα του Willis επιβεβαιώνονται από την ίδια την RA106, ξεκινώντας από το ρύγχος το οποίο πλέον έχει ευθύγραμμο κάτω μέρος και δεν εμφανίζει καθοδική κλίση στο εμπρός μέρος του όπως πέρυσι. Το μόνο που διαταράσσει την… υπόγεια ευθεία γραμμή του ρύγχους είναι το ελαφρύ «φούσκωμα» το οποίο έχει κατασκευαστεί για να υποστηρίξει τα κάτω ψαλίδια της εμπρός ανάρτησης, τα οποία όπως αφήνουν να εννοηθεί οι προηγούμενες γραμμές καταλήγουν κατευθείαν στο σασί. Η ειδοποιός διαφορά της γεωμετρίας της εμπρός ανάρτησης της Honda σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες που χρησιμοποιούν αυτή τη λύση για τη στήριξη των κάτω ψαλιδιών (McLaren, Toyota, BMW Sauber) είναι ότι αυτά είναι ευθύγραμμα (σε αντίθεση με αυτά των προαναφερθέντων ομάδων που έχουν έντονη ανοδική κλίση), όπως δηλαδή θα ήταν αν στηρίζονταν σε μια μονοκάρινη κατασκευή. Αυτό επιτυγχάνεται με λίγο πιο ψηλή την τοποθέτησή τους στις πλήμνες των τροχών. Επίσης, πίσω στέλεχος των πάνω ψαλιδιών είναι πιο προωθημένο από πέρυσι. Για μια ακόμη φορά barge boards δεν υφίστανται (παρόντες όμως είναι οι εκτροπείς αέρα ανάμεσα στους εμπρός τροχούς), καθώς η ομάδα έχει επιλέξει να κατευθύνει τον αέρα γύρω από τα ψυγεία με τις επιμηκυνμένες απολήξεις του πατώματος που ξεπροβάλλουν κάτω από τις εισαγωγές αέρα αυτών και τις μικρές αεροτομές στα πλαϊνά των εισαγωγών. Και οι τελευταίες έχουν διαφορετικό σχεδιασμό από τις περσινές με δυο «ουρές» οι οποίες απουσίαζαν πέρυσι. Το μήκος της πάνω «ουράς» μάλιστα είναι αρκετά μεγάλο. Τα καλύμματα των ψυγείων έχουν διατηρήσει το ίδιο μέγεθος, όπως και οι εισαγωγές αέρα αυτών. Τα πλαϊνά αεροδυναμικά βοηθήματα ωστόσο που είναι επικολλημένα σε αυτά έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το μεγάλο πτερύγιο που ξεκινάει από το μέσο του μονοθεσίου και κατευθύνει τον αέρα επάνω από τους πίσω τροχούς έχει αποκτήσει μια κοιλότητα (προς τα κάτω) στο μέσο του, αντί να είναι ευθύγραμμο και να ανυψώνεται στο τέλος. Επάνω σε αυτό στηρίζεται μια μικρή αεροτομή η οποία πλησιάζει πιο πολύ το σχεδιασμό ανάλογων λύσεων άλλων ομάδων και απομακρύνεται από τον περσινό σχεδιασμό που είχε επιλέξει η ομάδα για το στοιχείο αυτό. Επίσης, την εμφάνισή τους έχουν κάνει μεσαίου μεγέθους καμινάδες (στοιχείο που έλειπε από το παλιό μονοθέσιο) και δυο διατρήσεις πίσω από αυτές, λίγο πιο μπροστά από τις (τοποθετημένες στην ίδια θέση με αυτές του περσινού μονοθεσίου) εξατμίσεις. Απών είναι επίσης και το πτερύγιο επάνω από τον πίσω άξονα, ενώ το αμάξωμα που καλύπτει το κιβώτιο έχει προσεγγίσει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενό του, αποκαλύπτοντας τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του εσωτερικού περιβλήματος της μετάδοσης. Οι αεροτομές είναι περσινές και περιμένουμε να δούμε την καινούρια έκδοση αυτών κάποια στιγμή πριν το Μπαχρέιν.
Τέλος, οι στόχοι των πιλότων της ομάδας είναι λίγο-πολύ γνωστοί: ο Rubens Barrichello έχει βλέψεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Jenson Button κυνηγά την πρώτη του νίκη μετά από 100 συμμετοχές σε Grand Prix, ενώ ο δοκιμαστής της, Anthony Davidson θα ήθελε να αγωνιστεί αλλά αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, δηλώνει ευτυχισμένος με τη θέση του οδηγού της Παρασκευής στη Honda. Ο διευθυντής της ομάδας πάντως, Nick Fry δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν ζητηθεί ο Davidson από την Super Aguri, να της τον παραχωρήσει...
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr
Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda RA106
Σασί
Καλούπι ανθρακονημάτων και κατασκευή honeycomb συνθετικών υλικών η οποία έχει περάσει τα τελευταία crash test της FIA
Εμπρός ανάρτηση
Ψαλίδια, στρεπτικά ελατήρια και μηχανική αντιστρεπτική δοκός που ενεργοποιείται από ωστήρες
Πίσω ανάρτηση
Ψαλίδια, στρεπτικά ελατήρια και μηχανική αντιστρεπτική δοκός που ενεργοποιείται από ωστήρες
Αμορτισέρ
Showa
Ζάντες
BBS από σφυρηλατημένο μαγνήσιο
Πλάτος εμπρός ζάντας
312 χιλιοστά
Πλάτος πίσω ζάντας
340 χιλιοστά
Ελαστικά
Michelin
Φρένα
Alcon
Εμπρός φρένα
2 δαγκάνες 6 εμβόλων
Πίσω φρένα
2 δαγκάνες 6 εμβόλων
Δίσκοι/τακάκια
Από ανθρακονήματα
Τιμόνι
Honda F1 από ανθρακονήματα με υποβοήθηση Rack and Pinion
Κάθισμα
Ανατομικά διαμορφωμένο από ανθρακονήματα
Ζώνες
Έξι σημείων (πλάτος προστατευτικού ώμων: 75 χιλιοστά) συν σύστημα HANS
Ρεζερβουάρ
ΑΤL λαστιχένια κύστη ενισχυμένη με kevlar
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ
150 λίτρα
Μπαταρία
3Ah Lead Acid
Όργανα
Honda F1 από ανθρακονήματα με υποβοήθηση Rack and Pinion
Μετάδοση
Κιβώτιο
Περίβλημα από ανθρακονήματα, μονάδα 7 σχέσεων, εσωτερικά εξαρτήματα Honda
Επιλογή σχέσεων
Σειριακή, ημιαυτόματη, με υδραυλική ενεργοποίηση
Συμπλέκτης
Πλατώ από ανθρακονήματα
Διαστάσεις μονοθεσίου
Εμπρός μετατρόχιο
1460 χιλιοστά
Πίσω μετατρόχιο
1420 χιλιοστά
Μεταξόνιο
3140 χιλιοστά
Συνολικό μήκος
4675 χιλιοστά
Συνολικό ύψος
950 χιλιοστά
Συνολικό πλάτος
1800 χιλιοστά
Κινητήρας
Όνομα
RA806E
Χωρητικότητα
2.4 λίτρα
Μέγιστη ισχύς
Πάνω από 700 ίπποι
Σ.α.λ.
Πάνω από 18.500
Βαλβίδες
4 ανά κύλινδρο, πνευματικό σύστημα
Σύστημα ψεκασμού
Honda PGM-FI
Σύστημα γκαζιού
Ηλεκτρονικό υδραυλικά ελεγχόμενο σύστημα
Σύστημα ανάφλεξης
Honda PGM-IG
Διακρίνονται οι διπλές διατρήσεις εμπρός από τις εξατμίσεις. Στόχος αυτών: η βελτίωση της απαγωγής θερμότητας
To κάτω μέρος του ρύγχους είναι ευθύγραμμο, εκτός από το σημείο όπου καταλήγουν τα κάτω ψαλίδια της εμπρός ανάρτησης