To Σάββατο 14 Ιανουαρίου η ομάδα της Toyota διοργάνωσε την επίσημη παρουσίαση της TF106, του μονοθεσίου με το οποίο θα αγωνιστεί φέτος. Το www.rally.gr ήταν παρών στη Valenciennes της Γαλλίας, το εργοστάσιο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας όπου συναρμολογούνται πάνω από 240.000 Toyota Yaris ετησίως όπου η Toyota επέλεξε να παρουσιάσει στον Τύπο το ήδη γνωστό (καθώς έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην πίστα της Βαρκελώνης στις 29 Νοεμβρίου) καινούριο μονοθέσιό της. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο εργοστάσιο (φανταστείτε την έκπληξή μας όταν κοιτάξαμε προς το ταβάνι και αντιληφθήκαμε ότι μονάχα ένα μεταλλικό πλέγμα μας χώριζε από μερικά ημιτελή Toyota Yaris) πραγματοποιήθηκε μια λιτή και απέριττη παρουσίαση η οποία είχε ως στόχο να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς και τη φιλοσοφία που συνδέουν την ομάδα της Formula 1 με τη γραμμή παραγωγής συμβατικών αυτοκινήτων του ιαπωνικού κολοσσού. Το κατά πόσο επετεύχθη ο στόχος αυτός είναι ένα άλλο θέμα…
Ο καινούριος, οκτακύλινδρος κινητήρας της Toyota
Ο διευθυντής της ομάδας, Tsutomu Tomita, εξέφρασε τους φετινούς στόχους της ομάδας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι, από τη συνεχή παρουσία στο βάθρο και η κατάληψη του υψηλότερου σκαλιού του, καθώς και η πρώτη τριάδα στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. O πρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος της Toyota, John Howett προσέθεσε ότι αισθάνεται πως θα πρέπει η Toyota να νικήσει τη Ferrari και να γίνει η καλύτερη ομάδα της Bridgestone. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η… ινκόγκνιτο παρουσία του διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της Bridgestone, Hiroshi Yasukawa στην παρουσίαση της Toyota, πράγμα ασυνήθιστο.
Καθώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο φετινό Πρωτάθλημα είναι η μετάβαση από τους 3λιτρους V10 στους 2,4λιτρους V8 κινητήρες, τον πρώτο λόγο μετά από τα διευθύνοντα στελέχη της ομάδας είχε ο τεχνικός διευθυντής του τμήματος κινητήρων, Luca Marmorini. O ευγενέστατος Ιταλός αποκάλυψε ότι η δουλειά επάνω στον καινούριο κινητήρα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 και ότι στις 21 Μαρτίου του 2005 ο V8 άναψε για πρώτη φορά στα δυναμόμετρα της ομάδας. Ωστόσο εκείνος ο κινητήρας δεν είχε καμία σχέση με αυτόν που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην πίστα τον Αύγουστο (ο οποίος με τη σειρά του είχε αρκετές διαφοροποιήσεις με αυτόν που χρησιμοποιείται τώρα στις δοκιμές)
O Marmorini δήλωσε ότι η Toyota θα κατασκευάσει φέτος 200 κινητήρες για την ομάδα της και τη MF1
καθώς ήταν κατά πολύ ελαφρύτερος του ορίου των 95 κιλών που έθεσε αργότερα η FIA. Επίσης οι μηχανικοί του τμήματος κινητήρων της Toyota αναγκάστηκαν επίσης να αλλάξουν τη διάμετρο των κυλίνδρων καθώς οι καινούριοι κανονισμοί έδιναν σαφή όρια στον τομέα αυτό όπως επίσης και στο ύψος του στροφαλοφόρου. Με τη σειρά του, ο V8 κινητήρας που εμφανίστηκε τον Αύγουστο στις δοκιμές εξέλιξης σε μια TF105 ήταν βασισμένος στα δεδομένα του V10 και λόγω των αυξημένων κραδασμών αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας στα περιφερειακά συστήματα του μονοθεσίου. Έτσι έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στη στήριξη του κινητήρα για την έναρξη των χειμερινών δοκιμών στα τέλη του Νοεμβρίου, καθώς και σε άλλους τομείς αφού η… έκδοση του Αυγούστου δε χωρούσε στην TF106. Στην ερώτησή μας αν έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα οι στόχοι όσον αφορά την απόδοση, ο Marmorini μας απάντησε ότι οι στόχοι που είχαν αρχικά τεθεί έχουν ήδη επιτευχθεί (το δελτίο Τύπου μιλάει για περίπου 740 ίππους στις περίπου 19.000 σ.α.λ.) οπότε τώρα η ομάδα προσπαθεί να βελτιώσει περαιτέρω την κατάστασή της στον τομέα αυτό. Όταν ρωτήσαμε τον Ιταλό ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός χιλιομέτρων που έχει διανυθεί με ένα κινητήρα μας απάντησε χαμογελώντας 1.400 (πάνω-κάτω ο απαιτούμενος αριθμός χιλιομέτρων για τους κινητήρες με διάρκεια ζωής δυο Grand Prix), ωστόσο ο στόχος τώρα είναι ο κάθε κινητήρας να φτάνει το όριο αυτό χωρίς προβλήματα, πράγμα που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.
Ο Marmorini εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τον έλεγχο που θα διενεργεί η FIA για να κρίνει αν οι καινούριοι κινητήρες είναι εντός κανονισμών. Οι ομάδες έχουν καταθέσει τις προτάσεις πως μπορούν οι έλεγχοι αυτοί να διενεργούνται. Ο Ιταλός πιστεύει ότι ο RVX-06 βρίσκεται εντός των κανονισμών όσον αφορά το κέντρο βάρους, αλλά δε γνωρίζει πως αυτό θα μετριέται… Επίσης ο Marmorini έχει ζητήσει αποσαφήνιση των κανονισμών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ζυγίζονται οι κινητήρες (με ή χωρίς υγρά κτλ.) ενώ ανησυχεί για την αντιστοιχία απόδοσης των V10 και των V8.
John Howett, Luca Marmorini, Ricardo Zonta, Ralf Schumacher, Jarno Trulli, Mike Gascoyne, Tsutomu Tomita, Kazuo Okamoto
Σειρά είχε ο τεχνικός διευθυντής του τμήματος σασί, Mike Gascoyne, ο οποίος υποστήριξε για μια ακόμη φορά την τακτική που ακολούθησε και πέρυσι η ομάδα, την παρουσίαση δηλαδή της μηχανικής βάσης του μονοθεσίου όσο το δυνατό νωρίτερα (έτσι ώστε οι εκτενείς δοκιμές στην πίστα να αποκαλύψουν οποιαδήποτε προβλήματα) και την παρουσίαση του αεροδυναμικού πακέτου όσο το δυνατό αργότερα πριν το πρώτο Grand Prix της σεζόν (έτσι ώστε να υπάρχει ο μέγιστος δυνατός χρόνος μελέτης στην αεροδυναμική σήραγγα). Ο Gascoyne αποκάλυψε επίσης ότι στο Μονακό, η Toyota θα παρουσιάσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του σασί της, την TF106B. Το εμπρός μέρος, αποκάλυψε ο Gascoyne, είναι εξέλιξη της TF105B η οποία υπερτερούσε αισθητά στον τομέα αυτό από τον πρόγονό της. Η επόμενη δουλειά της ομάδας ήταν να βελτιώσει και τη συμπεριφορά του πίσω μέρους (για να βελτιωθεί το συνολικό ζύγισμα) κάτι που επετεύχθη με την υιοθέτηση γραμμικών αμορτισέρ και όχι περιστροφικών, όπως συνέβαινε με τις TF105. Επίσης το κιβώτιο είναι στη βάση του το ίδιο, με μειωμένες ωστόσο διαστάσεις και αυξημένη ακαμψία. Ο Βρετανός δήλωσε επίσης ότι μόλις έγινε γνωστό ότι η οι καινούριες δοκιμές θα διεξάγονται με γεμάτα ρεζερβουάρ, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η ίδια πρόσοψη και οπίσθια πλευρά του ντεπόζιτου της βενζίνης.
Tα παπούτσια του Jarno Trulli (κέντρο) έκαναν τη διαφορά...
Το μεταξόνιο έχει διατηρηθεί απαράλλακτο (στα 3090 χιλιοστά), κάτι που επετεύχθη μέσω της επιμήκυνσης του monocoque. Επίσης, η διαρρύθμιση των –μικρότερων- ψυκτικών μαζών διευκολύνεται και από την απουσία δυο σωλήνων εξατμίσεων. Όσον αφορά τη μεταστροφή στη Bridgestone ο Gascoyne δήλωσε ότι αποδείχθηκε η σωστή απόφαση μετά από κάποιες πρόσφατες ανακοινώσεις (σ.σ.: αναφερόμενος στη δήλωση της Michelin ότι θα αποχωρήσει από τη Formula 1 στο τέλος της σεζόν). Η ιαπωνική εταιρία κατασκευής ελαστικών έδωσε στην Toyota μεταξύ του τέλους της σεζόν του 2005 και την έναρξη των χειμερινών δοκιμών αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε αυτή να γνωρίζει τι να περιμένει. Μέσα στις προβλέψεις αυτές ήταν και η κατανομή των βαρών να κλίνει περισσότερο προς τα πίσω απ’ ότι πέρυσι.
Κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπολογίζοντας την απόδοση των καινούριων κινητήρων, ο Marmorini εκτιμά απώλειες της τάξεως του 1,5 έως 3 δευτερολέπτων (ανάλογα την πίστα). Ωστόσο ο Gascoyne πιστεύει ότι η εξέλιξη στην αεροδυναμική θα κερδίσει στις ομάδες γύρω στα δυο δευτερόλεπτα, που σημαίνει ότι σε
Εντός των καλύτερων στιγμιότυπων της ημέρας ήταν φυσικά και η είσοδος του αντιπροέδρου της Toyota, Kazuo Okamoto με το φουτουριστικό i-swing…
μερικές πίστες (π.χ. Μονακό) οι φετινοί χρόνοι θα κυμαίνονται στα επίπεδα των περσινών. Οι δυο άντρες εκτιμούν ότι μόνο στις γρήγορες πίστες τα φετινά μονοθέσια θα υστερούν των περσινών… Και όχι πολύ! Γύρω στα δυο δευτερόλεπτα… Επίσης ο Marmorini δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αλλαγή στους V8 δεν μείωσε το κόστος (καθώς χρειάστηκε σημαντική χρηματική επένδυση για τη δημιουργία και εξέλιξή τους). Άρα απ' όσο διαφαίνεται μέχρι στιγμής, η FIA και πάλι δεν πέτυχε τους στόχους της με την επιβολή των καινούριων κανονισμών…
Έπειτα, ήταν η σειρά των οδηγών να ανέβουν στη σκηνή… Μοναδικός απών ήταν ο δεύτερος δοκιμαστής της ομάδας, Olivier Panis, ο οποίος αγωνιζόταν εκείνη την ημέρα σε αγώνες στον πάγο και συγκεκριμένα στο Andros Trophy. Έτσι οι Ralf Schumacher, Jarno Trulli και Ricardo Zonta ξεκίνησαν τις συνηθισμένες αισιόδοξες δηλώσεις τους για τη φετινή σεζόν πριν την αποκάλυψη του ήδη 1,5 μηνός (σε ηλικία) μονοθεσίου. Στις μετέπειτα συνεντεύξεις, ο Jarno Trulli υπενθύμισε ότι συνεχίζει να έχει επαφές με άλλες ομάδες και ότι θέλει να μάθει σύντομα τις προθέσεις της Toyota έτσι ώστε να μη χάσει κάποια καλή για την καριέρα του ευκαιρία. Πρόθεση του Jarno είναι να ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια μέσα στο καλοκαίρι. Ο 31χρονος Ιταλός δήλωσε επίσης ότι πλέον έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη συμπεριφορά του εμπρός μέρους (μέσω αλλαγών στο σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού και την εμπρός ανάρτηση) και πλέον έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο μονοθέσιο, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η ομάδα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας των ελαστικών της Bridgestone. Επίσης αναφέρθηκε στη φετινή κατάσταση της Renault, η οποία έχει δυο οδηγούς των οποίων το συμβόλαιο λήγει στο τέλος της σεζόν. Όσον την ανακοίνωση της μετάβασης του Fernando Alonso στη McLaren το 2007, δυο μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος με τη Renault, o Trulli συμφωνεί με τον Gascoyne ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μειονέκτημα για τη γαλλική ομάδα. Τέλος, ο Ιταλός δήλωσε ότι εκτός του Alonso και του Raikkonen δε βλέπει άλλους δυνατούς νέους οδηγούς και πιστεύει ότι οι παλιοί είναι ακόμη οι καλύτεροι, υπογραμμίζοντας ότι η «εποχή (Michael) Schumacher», κατά την άποψή του, δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Επίσης, η Toyota εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της παρουσίασης του καινούριου της μονοθεσίου για να ανακοινώσει παράλληλα και την ανανέωση της συνεργασίας της με το σπόνσορά της, Intel η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004.
Φ.Λ.
fab@4troxoi.gr
Τεχνικά χαρακτηριστικά Toyota TF106
Κατασκευή monocoque:
Καλούπι ανθρακονημάτων με κατασκευή honeycomb
Ρεζερβουάρ:
ΑΤL κυψέλη ασφαλείας
Εμπρός ανάρτηση:
Διπλά ψαλίδια από ανθρακονήματα με ωστήρες ανθρακονημάτων. Οι ωστήρες ενεργοποιούν το σύστημα ζύγωθρου, ράβδου στρέψης, αμορτισέρ και αντιστρεπτικής δοκού
Πίσω ανάρτηση:
Διπλά ψαλίδια από ανθρακονήματα, με ενώσεις ανθρακονημάτων και ωστήρες. Οι ωστήρες ενεργοποιούν το σύστημα ζύγωθρου, ράβδου στρέψης, αμορτισέρ και αντιστρεπτικής δοκού
Αμορτισέρ:
Penske
Ζάντες:
BBS σφυρηλατημένο μαγνήσιο
Ελαστικά:
Bridgestone Potenza
Δαγκάνες φρένων:
Brembo
Έμβολα φρένων:
Brembo
Δίσκοι φρένων:
Hitco (από ανθρακονήματα)
Τιμόνι:
Toyota, υποβοηθούμενο
Οθόνη τιμονιού:
Τιμόνι ανθρακονημάτων της Toyota με όργανα της Toyota και της Magneti Marelli
Κάθισμα οδηγού:
Κατασκευή ανθρακονημάτων, διαμορφωμένη στο σχήμα του σώματος του οδηγού
Ζώνες ασφαλείας:
Takata
HANS:
Σχεδιασμός Toyota
Ηλεκτρονικά συστήματα:
Toyota/Magneti Marelli
Μετάδοση:
Μονάδα επτά σχέσεων συν όπισθεν. Κάλυμμα σχεδιασμένο από την Toyota με εσωτερικά τμήματα κατασκευασμένα από την Toyota και την Xtrac
Η επιλογή σχέσεων είναι σειριακή μέσω ελεγχόμενου από τον οδηγό ηλεκτροηδραυλικού συστήματος