Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Διεγράφη ο Xavier Pons από το PWRC 18/8/2005 11:00 πμ

Η συμφωνία με την ΟMV Rally Team οδήγησε τον Pons στη διαγραφή από το PWRC, αφού θα συμμετάσχει τελικά και στα ράλλυ Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας με τη δεύτερη Xsara της ομάδας.
Ο 25χρονος Ισπανός οδηγός, ζήτησε από τη FIA να διαγραφεί από τους συμμετέχοντες στο PWRC της φετινής χρονιάς. Ο λόγος, είναι η προσπάθειά του με την ομάδα Kronos, με τη βοήθεια της οποίας συμμετείχε σε αγώνες που δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Πρωταθλήματος Παραγωγής, στο τιμόνι της δεύτερης Citroen Xsara WRC που προετοιμάζει η βελγική ομάδα. Η πιθανότητα προσθήκης στο πρόγραμμα του Pons ακόμη δυο αγώνων με την Xsara και συγκεκριμένα των ράλλυ Ουαλίας και Αυστραλίας, οδήγησε το Ισπανό στη διαγραφή από το Πρωτάθλημα Παραγωγής.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη FIA για τη μεγάλη ευκαιρία που μου δίνει. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που μπορούν να αγωνιστούν σε 8 αγώνες, πόσο μάλλον με την υποστήριξη μιας κορυφαίας ομάδας όπως η Kronos Racing. Πάντως η απόφασή μου ήταν δύσκολη, αφού η βαθμολογική θέση στο PWRC μου επέτρεπε να διεκδικήσω τον τίτλο», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Xavier Pons. Υπενθυμίζουμε, πως στην αρχή της σεζόν, ο Pons συμμετείχε στους αγώνες με την υποστήριξη της Bozian Racing, στα πηδάλια ενός Peugeot 206 WRC, όπου δεν συμμετείχε με το Mitsubishi EVO στα πλαίσια του PWRC, ενώ επόμενος αγώνας του Ισπανού θα είναι το ράλλυ Γερμανίας, με τη δεύτερη Citroen Xsara της Kronos.

Είναι πλέον φανερό, πως το επίπεδο του PWRC δεν είναι ανάλογο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να χάνει σημαντικό μέρος από το κύρος του. Άλλωστε, εκτός από το μέτριο επίπεδο των συμμετεχόντων, αποδεικνύεται πως οδηγοί που έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, αμέσως εγκαταλείπουν τα μπάκετ των αυτοκινήτων Παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πλην του Pons, είναι αυτό του Αργεντινού Marcos Ligato, που ανάμεσα στους αγώνες που αποφάσισε να μην συμμετάσχει (εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνει η FIA να μην εκκινήσει σε δύο αγώνες του P-WRC) ήταν και το ράλλυ της πατρίδας του, στο οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει την κατηγορία. Ο λόγος; Απλός. Προτίμησε να λάβει μέρος στον αγώνα με Peugeot 206 WRC.
Στην πραγματικότητα, το PWRC δεν αποτελεί παρά θεσμό όπου συμμετέχουν οδηγοί που είτε δε μπορούν να λάβουν μέρος στο JWRC λόγω ηλικίας (σ.σ Brice Tirabassi), είτε δεν έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC αξιοπρεπώς (σ.σ Errani, Frisiero). Άλλωστε, οι δυο προηγούμενοι πρωταθλητές του θεσμού, Niall McShea και Martin Rowe, όχι μόνο δεν αναβάθμισαν την εμπλοκή τους μετά από τον τίτλο τους, αλλά έμειναν χωρίς αγωνιστικό κάθισμα, αποτελώντας παραδείγματα πως οι τίτλοι δεν φέρνουν απαραίτητα την αγωνιστική ανέλιξη.

Άραγε η κατηγορία Super 2000, που πιθανολογείται πως θα αντικαταστήσει το PWRC, αποτελεί την κατάλληλη λύση προκειμένου τα «μικρά» πρωταθλήματα της FIA να πάψουν να αποτελούν τους…. κομπάρσους της ταινίας «WRC»; _Ε.Δ ( nodas@4troxoi.gr )

Αν και θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού φιγουράριζε στην τρίτη θέση, 10 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Toshi Arai, ο Xavier Pons προτίμησε τα σαλόνια του WRC, από αυτά του Πρωταθλήματος Παραγωγής. Δυστυχώς έχει απόλυτο δίκιο...