Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

«Η Formula 1 διώχνει τη Ford!» 6/10/2004 10:43 πμ

Η ANAKOINΩΣH της Ford ότι αποχωρεί από τη Formula 1 και πουλά τις Jaguar Racing και Cosworth, διότι το κόστος μιας ανταγωνιστικής συμμετοχής είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά δεδομένα της, έπεσε σαν βόμβα μεγατόνων στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα των πάντοκ. Αυτή η ανακοίνωση βρήκε τη Formula 1 σε πολύ άσχημη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει από τα λάθη που έγιναν και τις ενέργειες που απαιτούνταν, αλλά δεν έγιναν, στο πρόσφατο παρελθόν. Τα έξοδα αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, το σύστημα των δοκιμών άλλαξε πολλάκις, αλλά λύση ικανοποιητική δε βρέθηκε, ενώ οι αγωνιστικοί διευθυντές των ομάδων, εδώ και δύο χρόνια που συζητάνε για αλλαγές, στο μόνο που έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν είναι ότι διαφωνούν.

Κακά τα ψέματα βέβαια, πηγή όλων αυτών των προβλημάτων είναι η απόλυτη κυριαρχία της Ferrari ή, αν προτιμάτε να το πούμε ανάποδα, η αδυναμία των McLaren, Williams, BAR και Renault να ανταγωνιστούν την ιταλική ομάδα. Απ’ όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς, οι κόκκινοι έχουν κατακτήσει τα έξι τελευταία χρόνια το Πρωτάθλημα Kατασκευαστών και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της θεαματικότητας των GP λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, μείωση η οποία επιτείνεται από την κυριαρχία ενός ανθρώπου, του M. Schumacher στο Πρωτάθλημα Oδηγών τα τελευταία πέντε χρόνια. Χρονιές μάλιστα όπως το 2002 και φέτος, η κόκκινη κυριαρχία ήταν τόσο απόλυτη που άρχισε να ενοχλεί ακόμα και τους οπαδούς της Scuderia. Η πτώση της θεαματικότητας αντιμετωπίστηκε με τεχνάσματα, αυξήθηκε, μειώθηκε και αυξήθηκε εκ νέου ο αριθμός των GP, ενώ παράλληλα άλλαξαν τρόπο διεξαγωγής οι κατατακτήριες δοκιμές και διπλασιάστηκε η διάρκειά τους. Με όλα αυτά κατέστη αδύνατη η απευθείας αντιπαραβολή των ποσοστών τηλεθέασης από χρονιά σε χρονιά, και έτσι οι χορηγοί δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν απόλυτα τους ισχυρισμούς τους για πτώση της θεαματικότητας, ούτως ώστε να προβούν σε περικοπές χρημάτων χωρίς να περικοπεί ανάλογα ο χώρος προβολής τους.
Δεν μπορείς όμως να θεραπεύσεις με ασπιρίνη ένα εγκεφαλικό. Εδώ και αρκετό καιρό, η μόνη ομάδα χωρίς παθητικό στο ταμείο είναι η Ferrari, της οποίας όλα τα έξοδα καλύπτονται από τους χορηγούς της. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπου εμπλέκονται κατασκευαστές, επενδύονται χρήματα. Oι BMW, Mercedes, Renault, Honda, Ford και Toyota ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη τους και αλλά τόσα που εξασφαλίζουν από χορηγούς, και το μόνο που κατόρθωσαν φέτος είναι να ερίζουν -οι τέσσερις πρώτες- για την τρίτη θέση του βάθρου πίσω απ’ τα «κόκκινα μαχητικά», εκτός από το Μονακό και το Βέλγιο, όπου κέρδισαν η Renault και η McLaren-Mercedes αντίστοιχα. Ελάτε λοιπόν στη θέση του οικονομικού διευθυντή της Ford. Στο τέλος του χρόνου τού έρχεται ένας εννιαψήφιος λογαριασμός σε ευρώ από τις δραστηριότητες της Jaguar Racing και, όταν ζητά από τους ανθρώπους του marketing απολογισμό γι’ αυτήν την επένδυση, ακούει ευχολόγια.
Πόσο καιρό λοιπόν μπορεί ένας κατασκευαστής, όσο μεγάλος και αν είναι, -η Ford είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων στην ιστορία της Formula 1 με 602 συμμετοχές, 176 νίκες και 139 pole position- να αντέξει μια τέτοια αιμορραγία, και για ποιο λόγο εντέλει να το κάνει αυτό;
O οικονομικός διευθυντής της Jaguar, John Hogan είναι ο άνθρωπος που έκανε τις τελικές εισηγήσεις.
Σίγουρα στην απόφαση των ιθυνόντων της Ford έπαιξε ρόλο και η κακή εμπορική πορεία της Jaguar. Στο ίδιο συμβούλιο μάλιστα πάρθηκε και η οριστική απόφαση για το κλείσιμο του ενός εκ των τριών εργοστασίων, αυτού που βρίσκεται στο Κόβεντρι. Ακούστηκε μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων πριν από την απόφαση, ότι οι εμφανίσεις της Jaguar στη Formula 1, όπου δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τους άμεσους αντιπάλους της στην αγορά αυτοκινήτων -Mercedes και BMW-, έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην πορεία των πωλήσεων.
Για τη Formula 1 έχουν υπάρξει άλλες δύο προειδοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όταν πτώχευσαν οι Arrows και Prost. Όμως, παρά τις φωνές από τη FIA για περικοπή των εξόδων με αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Τα έξοδα αυξήθηκαν, καθώς δεν υπάρχει πλέον όριο στις ημέρες δοκιμών εξέλιξης, ενώ αυξήθηκαν κατά δύο και οι αγώνες.
Η εύλογη απορία του ουδέτερου παρατηρητή είναι πώς γίνεται να επενδύονται τόσα χρήματα στη Formula 1 από χώρες όπως η Κίνα, η οποία έδωσε 300 εκατ. δολάρια για την κατασκευή της νέας πίστας, το Μπαχρέιν, το οποίο ξόδεψε 200 εκατ. δολάρια για τις δικές του εγκαταστάσεις, και η Τουρκία, η οποία ετοιμάζει κάτι ανάλογο για το 2005, και την ίδια στιγμή να μην μπορούν να βρουν λίγα χρήματα, για να επιβιώσουν οι μικρές ομάδες;
Αυτή η παράδοξη κατάσταση έχει την εξήγησή της: « Η Formula 1 κοστίζει πάρα πολύ και το ανταποδοτικό όφελος είναι ελάχιστο» τόνισε ο αγωνιστικός διευθυντής της Jaguar, Tony Purnell, συζητώντας για τα αίτια της απόφασης αποχώρησης που πήρε η Ford. «Yπάρχει εκεί έξω μια τεράστια ουρά από χορηγούς, πρέπει όμως να είσαι σε θέση να τους πείσεις ότι η ομάδα θα διακριθεί στο πρωτάθλημα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις ιδιωτικές ομάδες, γιατί τα χρήματα που μαζεύουν από χορηγίες, αντί να πηγαίνουν στην ομάδα, πάνε για αγορά κινητήρα. Οι χορηγοί, για να επενδύσουν τα χρήματά τους, απαιτούν εγγυήσεις για καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Για να δώσεις τέτοιες εγγυήσεις, πρέπει να εξασφαλίσεις κορυφαίους κινητήρες, αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζονται πολλά χρήματα όπως επίσης και διαθέσιμοι κινητήρες. Κανένας κατασκευαστής, πλην της Ferrari, αυτήν τη στιγμή δεν προτίθεται να δώσει κινητήρες». Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα για τους Jordan και Stoddart, οι οποίοι βλέπουν πάνω από το 50% των εσόδων τους να πηγαίνει στην πληρωμή μη ανταγωνιστικών κινητήρων, που τους καταδικάζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του grid, λόγω της τιμής τους και της απόδοσής τους.


Τι μέλλει γενέσθαι με την Jaguar;
Τι σκοπεύει να κάνει όμως η Ford, σε περίπτωση που δε βρεθεί αγοραστής για την Jaguar Racing και την Cosworth; Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ford είναι, όσο και αν ακούγεται απίστευτο αυτό, να βάλει λουκέτο στην είσοδο των δύο εταιρειών. Η αλήθεια είναι ότι οι κατά καιρούς αποφάσεις των μεγάλων κεφαλιών της Ford έχουν παίξει σημαντικά αρνητικό ρόλο. Δε βρέθηκε ποτέ το κατάλληλο πρόσωπο, για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Aπ’ αυτήν τη θέση πέρασαν πολλοί και έφυγαν όλοι, ύστερα από «απόφαση του διοικητικού συμβουλίου», ως αποτυχημένοι. Η ομάδα δεν είχε τις δικές της εγκαταστάσεις, σκεφτείτε ότι μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν μια αεροδυναμική σήραγγα στην Καλιφόρνια. Θέλετε να πάμε πιο πίσω στην ίδρυση αυτής της ομάδας;
Με χαμηλωμένο βλέμμα ο Jackie Stewart, στην πρώτη παρουσίαση της Jaguar το 2000, ανακοίνωνε την αποστασιοποίησή του από τα δρώμενα. Τα ηνία ως «Ford Motor Company Vice President και Chief Technical Officer» αναλάμβανε με τυμπανοκρουσίες ο Neil Ressler. Ο Ressler ξεκίνησε με έπαρση και αυτοπεποίθηση, μιλώντας για νίκες και πρωταθλήματα. Πολύ σύντομα έφερε τον Rahal, αλλά η συνύπαρξή τους δεν κράτησε πολύ. Πήγαν από εκεί που ήρθαν και στη θέση τους, μετά από μια «γκρίζα» περίοδο συνύπαρξης, βρέθηκε ο Niki Lauda.
Έφυγε και αυτός και ήρθε ο Purnell, στα χέρια του οποίου γράφτηκε το κύκνειο άσμα.
«Αν δεν μπορεί να τα καταφέρει η Ford στη Formula 1, τότε ποιος μπορεί;» είναι το ερώτημα, στο οποίο καταλήγει κανείς...
Τ.Π.
takis@techlink.gr