Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / Αρθρο

Δημήτρης Βεργίτσης: Ένας Έλληνας στη Ρουμανία! 23/2/2007 3:17 μμ

Δημήτρης Βεργίτσης
Ένας Έλληνας, ζει μόνιμα στη Ρουμανία και συμμετέχει στο πρωτάθλημα ράλλυ της χώρας, όπου μάλιστα διακρίνεται. Ο λόγος για το Δημήτρη Βεργίτση.

Μετά από μια πολύ καλή χρονιά, όπου κατέκτησε τον τίτλο του πρωτοεμφανιζόμενου οδηγού με ένα Renault Clio Williams, ο Δημήτρης Βεργίτσης, θα μεταπηδήσει στο μπάκετ ενός Fiat Punto Kit Car, την τεχνική υποστήριξη του οποίου έχει αναλάβει ο Στάθης Μάγος. Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Βεργίτσης;

Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1972 στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από την Κρήτη, που είναι ο τόπος καταγωγής αμφότερων των γονέων του. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα και έχει 2 μεταπτυχιακά σε διοίκηση και marketing, στην Αμερική.$
Ανάποδο
Για 11 χρόνια η οικογένειά του είχε εταιρεία παραγωγής και διανομής απορρυπαντικών-καθαριστικών προϊόντων στη Ρουμανία, η οποία πέρυσι πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία, Ελληνοκυπριακών συμφερόντων. Έτσι, την τελευταία περίοδο, αλλάζοντας επαγγελματικό αντικείμενο, ασχολείται με ακίνητα και κατασκευές κτιρίων. Ζει στη Ρουμανία τα τελευταία 12 χρόνια. Εκτός από τους αγώνες ράλλυ, ο Δημήτρης αγαπάει πολύ το σκι, τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. _Ν.Δ.

Φυσικά, το rally.gr δεν έχασε την ευκαιρία να τον ανακρίνει:

Πότε ξεκίνησες την αγωνιστική σου εμπλοκή και ποια ήταν τα κίνητρα που σε ώθησαν να ασχοληθείς με τους αγώνες;
Άλμα
Από μικρός είχα πάθος για το αυτοκίνητο και τη γρήγορη οδήγηση, αλλά δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να ασχοληθώ με τα ράλλυ τότε. Οι γονείς μου φοβούνταν (και ακόμη φοβούνται) οπότε δεν υπήρχε περίπτωση για βοήθεια από εκείνους για ένα πιθανό ξεκίνημα σε μικρότερη ηλικία. Το 2003 άρχισα να παρακολουθώ το Ρουμανικό πρωτάθλημα και κάποια στιγμή έτυχε να γνωρίσω έναν από τους κορυφαίους οδηγούς και πρώην πρωταθλητή Ρουμανίας, τον George Grigorescu (του έχω πει πως στα Ελληνικά το επίθετό του προέρχεται από το γρήγορος). Τότε, είχα την ευκαιρία να καθίσω στο δεξί κάθισμα του αγωνιστικού Renault Clio RS του George, σε δοκιμαστικά που έκανε πριν από έναν αγώνα του πρωταθλήματος. Όταν βγήκα από το αυτοκίνητο, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ξανανιώσει τόσο ενθουσιασμένος ξανά στη ζωή μου και επί τόπου δήλωσαν στο George ότι θέλω να παρακολουθήσω κάποια σχολή και να πάρω τη σχετική άδεια. Έτσι, το 2004 παρακολούθησα τη σχολή αγωνιστικής οδήγησης του κυρίου Stafan Vasile (από τους παλαιότερους και πιο διακεκριμένους οδηγούς αγώνων στη Ρουμανία) και ταυτόχρονα αγόρασα το πρώτο μου αγωνιστικό, ένα Renault Clio Williams κατηγορίας Ν.
Clio

Ποιο είναι το επίπεδο των αγώνων εκεί;
Το επίπεδο των αγώνων εδώ είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα ομάδων και οδηγών κάθε χρόνο και υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Για παράδειγμα το 2006 η ομάδα OMV (θυγατρική της OMV Austria που συμμετέχει στο WRC) είχε 4 Mitsubishi EVO 7-9 ενώ το 2005 η ομάδα BKP είχε 3 Subaru Impreza N11, ένα Renault Clio Super 1600 και 2 Clio RS. Οι ομάδες αυτές διαθέτουν πολύ υψηλά μπάτζετ, φέρνουν έμπειρους μηχανικούς αγώνων από άλλες χώρες και πληρώνουν υψηλούς μισθούς σε επαγγελματίες οδηγούς και συνοδηγούς. Επίσης, είναι σε θέση να επισκευάσουν οποιαδήποτε ζημιά ή και να αντικαταστήσουν ολόκληρο το αυτοκίνητο εάν χρειαστεί, από τον έναν αγώνα στον άλλο. Οι ομάδες αυτές προωθούν τα νέα ταλέντα τους και εκτός χώρας.
Νερα
Για παράδειγμα, φέτος ο Claudiu David, μέλος της ομάδας OMV θα πάρει μέρος σε κάποιους αγώνες του PWRC. Εκτός από τις ομάδες όμως, υπάρχουν και αρκετοί ιδιώτες με δικά τους χρήματα ή με δυνατούς χορηγούς, που τρέχουν με πολύ αξιόλογα αυτοκίνητα. Συνολικά, το 2006 συμμετείχαν στο πρωτάθλημα 2 Subaru Impreza N12 και 18 Mitsubishi EVO, από τα οποία τα 8 ήταν EVO IX! Σε σύγκριση με άλλες χώρες, μπορώ να αναφέρω σαν παράδειγμα έναν Ιταλό οδηγό, το Marco Tempestini (πρώην κυπελλούχο χώματος στην Ιταλία) ο οποίος πήρε μέρος πέρυσι στο ρουμανικό πρωτάθλημα διεκδικώντας τον τίτλο, αλλά τελικά κατάφερε να τερματίσει 4ος. Επίσης, το 2005 και 2006, η OMV οργάνωσε ένα show υπερειδικής, όπου οι καλύτεροι οδηγοί της OMV από Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη συναγωνίστηκαν με τους Ρουμάνους οδηγούς. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις, ο Manfred Stohl, που ήταν πέρυσι 4ος στο WRC, δεν κατάφερε να κερδίσει τον πολλές φορές πρωταθλητή Ρουμανίας Titi Aur!
Σούζα

Τι αγώνες έχει κάνει μέχρι σήμερα;
Το 2005 πήρα μέρος στο Ρουμανικό πρωτάθλημα αναβάσεων. Στη Ρουμανία, όταν παίρνεις για πρώτη φορά αγωνιστικό δίπλωμα, είσαι υποχρεωμένος να περάσεις από τις αναβάσεις προτού σε αφήσουν να πάρεις μέρος στο πρωτάθλημα ράλλυ. Έτσι, έτρεξα σε 11 από τους 16 αγώνες της χρονιάς ως πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός και κατέλαβα την τρίτη θέση στην κατηγορία αυτή με περισσότερους από 20 οδηγούς να έχουν βαθμούς στην τελική κατάταξη της κατηγορίας, όπως επίσης κατέλαβα την τρίτη θέση στην κατηγορία αυτοκινήτων κατηγορίας Ν έως 2 λίτρα με 9 αγωνιζόμενους να έχουν βαθμολογηθεί. Το 2006, πήρα μέρος στο Ρουμανικό πρωτάθλημα ράλλυ με 4 αγώνες σε ασφάλτινες διαδρομές και 4 αγώνες σε χωμάτινες διαδρομές. Κατάφερα να γίνω πρωταθλητής Ρουμανίας στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενων οδηγών, με συνολικά 7 οδηγούς να έχουν βαθμολογηθεί, ενώ επίσης ήμουν τέταρτος στην κατηγορία Α με συνολικά 20 οδηγούς να έχουν πάρει βαθμούς, αν και το αυτοκίνητό μου ήταν κατηγορίας Ν. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στα περιοδικά αυτοκίνητου και σε εξειδικευμένα sites στο διαδίκτυο, έγινα ο πρώτος ξένος υπήκοος που κατέκτησε τίτλο πρωταθλητή στη ρουμανική ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου.
Τούμπα

Πώς αποφάσισες να τρέξεις με το Punto Kit Car στο φετινό πρωτάθλημα; Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με το Στάθη Μάγο;
Το Punto με είχε εντυπωσιάσει από την πρώτη στιγμή που το είδα στη Ρουμανία. Αυτό το αυτοκίνητο σε κάνει να ανατριχιάζεις μόνο που το βλέπεις παρκαρισμένο, πόσο μάλλον όταν ακούς τον κινητήρα του να ουρλιάζει στις 8,000 στροφές ανά λεπτό… Με αυτό το αυτοκίνητο πιστεύω πως φέτος θα μπορέσω να βρεθώ στην πρώτη τριάδα της κλάσης Α/6 αλλά και της γενικής της κατηγορίας Α, αν και ο ανταγωνισμός αναμένεται πολύ σκληρός, με πολύ δυνατά αυτοκίνητα όπως Renault Clio Super 1600 και οδηγούς με μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου. Το Fiat ήταν προς πώληση στη Ρουμανία από το 2005 αλλά κανείς δεν το αγόραζε, γιατί εδώ είναι δύσκολο να βρεθεί ένα σέρβις που να γνωρίζει και να μπορεί να προετοιμάσει σωστά το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Εγώ ήθελα να περάσω σε κάτι πιο δυνατό από το Clio που είχα και το Punto ήταν σε αρκετά καλή τιμή για την κατηγορία του. Γνωρίζοντας λοιπόν μέσω του περιοδικού «4ΤΡΟΧΟΙ» (που διαβάζω κάθε μήνα κατεβαίνοντας στην Ελλάδα) ότι το σέρβις των Punto Kit Car και Super 1600 στο ελληνικό πρωτάθλημα το κάνει ο Στάθης Μάγος, του τηλεφώνησα και συναντηθήκαμε. Του εξήγησα τις προθέσεις μου και εκείνος δέχθηκε να συνεργαστούμε με μεγάλο ενθουσιασμό. Και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τώρα το αυτοκίνητο μπορεί να προετοιμαστεί σωστά και πιστεύω ότι η πολύχρονη εμπειρία του Στάθη στους αγώνες, θα με βοηθήσει αφάνταστα στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινάσει σύντομα.

Έχεις συμμετάσχει σε αγώνες μόνο στη Ρουμανία. Έχεις σκεφτεί να συμμετάσχεις και στην Ελλάδα;
Προς το παρόν έχω συμμετάσχει σε αγώνες μόνο στη Ρουμανία. Σίγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω και στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Ίσως μετά από 2-3 χρόνια να γυρίσω μόνιμα στην Ελλάδα και τότε να πάρω μέρος στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να γνωρίσω και την ελληνική «παρέα» των αγώνων.

Ποιο είδος αγώνων προτιμάς και γιατί;
Μου αρέσουν οι αγώνες και στην άσφαλτο και στο χώμα, αλλά αν ήταν να διαλέξω, θα έλεγα ότι προτιμώ το χώμα. Οι χωμάτινοι αγώνες είναι πάντα πιο εντυπωσιακοί, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερα άλματα, μπορεί να «παίξεις» με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και γενικά μπορείς να προσφέρεις περισσότερο θέαμα στους φίλους του αθλήματος. Επίσης έχω λάβει μέρος σε ειδικό αγώνα με χιόνι εκτός πρωταθλήματος και μπορώ να πω πως μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία